Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Заболявания при хъскитата

Заболявания при хъскитата

Заболявания при хъскитата
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Сибирското хъски е една от най-красивите породи кучета и много хора са влюбени в техния чар и обаяние. Това обаче далеч не им дава имунитет към болестите, които биха могли да ги застигнат. В тази статия ще ви разкажем за най-често срещаните заболявания при хъскитата и апелираме, ако забележите някои от симптомите, които предстои да посочим, незабавно да се свържете с ветеринарния лекар на кучето.

От какво боледуват хъскитата?

Добрата новина е, че хъскитата - тези енергични, добронамерени и щастливи животни, нямат склонност към заразяване с вирусни или инфекциозни заболявания. Въпреки това, като всяко породисто животно, те имат своите особени, генетично заложени, рискови заболявания. Основното разделение на заболяванията на сибирското хъски можем да разделим на три големи групи - очни заболявания, кожни заболявания и заболявания на тазобедрената става.

Кучешки очни заболявания

Без значение от пола, възрастта и ириса на кучето, то може да бъде засегнато от очните заболявания, а в критични случаи е възможно те да доведат до пълна слепота на животинчето. Намираме четири най-често срещани подразделения на очните заболявания при хъскито - двустранна кучешка катаракта, глаукома, помътняване на роговицата и прогресивна атрофия на ретината. Дори да се наблюдават само на 5% от животните, тяхното възможно съществуване не бива да се отхвърля, когато има симптом.

Двустранната катаракта се характеризира с честото мигане, извъртане на главата на животното и наличие на бели петна по очите където не би трябвало да съществуват. В напреднала фаза може да остави кучето в пълна слепота.

Заболявания при хъскитата

Глаукомата се получава когато контролиращият вътрешното налягане на очната ябълка канал се стеснява, в следствие на което налягането на канала се увеличава, а каналът се блокира. При навършването на първата годинка на кучето е необходимо да се направи изследване за наличие на болестта, тъй като и в този случай може да се стигне до слепота при кучето.

Симптомите за кристалните непрозрачности на роговицата можете да забележите като обърнете внимание дали окото на кучето произвежда конусовидни кристали. Те покриват роговорицата като се разширяват по повърхността на окото. Имайте предвид, че това заболяване е наследствено и може да се появи във всеки един момент, без значение от възрастта на вашето хъски.

Прогресивната атрофия на ретината е наследствена патология, която причинява слепота на животното и се счита за една от най-често срещаните болести при сибирското хъски. Засяга както ретината, така и вътрешната й обвивка.

Кучешки кожни заболявания

Козината на хъскито е красива и гъста, но все пак трябва да се наблюдава за наличието за евентуални кожни заболявания. Най-честите кожни заболявания при хъскитата са 3 - назален дерматит, дефицит на цинк и хипотиреоидизъм.

Назаленият дерматит обикновено е причинен от липсата на цинк, а симптомите, които можете да откриете са косопад и травми на носа, зачервяване и депигментация.

Дефицитът на цинк можем да кажем, че е генетичен при хъскито, което от своя страна възпрепятства абсорбирането на цинк от храната. Симптомите са косопад, сърбежи и травми в частта на краката и гениталиите.

Заболявания при хъскитата

Хипотиреоидизъм се появява когато щитовидната жлеза спре да произвежда хормони в необходимите количества. Симптомите са косопад в зоната на опашката и удебеляване на кожата.

Проблемите с тазобедрената става

Заболяванията на тазобедрената става при сибирското хъски засяга значително голям брой кучета и представлява изместване на бедрената кост извън ацетабулума. В повечето се случаи се появява преди навършване на двегодишна възраст и е лесно за откриване, защото при неговото наличие животното ще изпитва трудност да изкачва стълби и да сменя позициите си. Болестта се предава от родител на дете, тоест ако бащата го има, той автоматично осигурява гените за дисплазия.

Изброените в статията заболявания могат да доведат до необратими вреди на домашното хъски, затова ви съветваме, ако откриете посочените симптоми или друг необичаен за вашия приятел симптом, посетете незабавно ветеринарен лекар, за да сте сигурни, че вашето хъски ще се радва на добро здраве.

Търсите ли си такъв сибирски красавец? Вижте тези обяви и цени за хъски.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest