Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Отровни ли са жълъдите за кучетата?

Отровни ли са жълъдите за кучетата?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k18
Отровни ли са жълъдите за кучета
Повод за куче, розов, 5 метра, до 15 кг
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Повод за куче, розов, 5 метра, до 15 кг
18.50 лв.
Виж ››

През есента листа и жълъди падат от дърветата. Улиците и горските пътеки са изпълнени с много аромати и цветове, когато зимата наближава. Това носи красиви изображения, но за съжаление и някои опасности. Повечето кучета наистина обичат да похапват дъбови листа и жълъди, но знаете ли, че те могат да бъдат токсични за кучетата?

Добре ли е кучетата да ядат жълъди?

Не. Кучетата не трябва да ядат жълъди, тъй като това може да бъде много опасно. През есента със сигурност ще срещнете много жълъди по време на есенната разходка с кучето и това не е изненадващо, защото те падат от дърветата в големи количества. Кучетата често обичат да играят с тези жълъди, а някои дори ги ядат. Може да има страхотен вкус, но крие опасен риск. Жълъдите и дъбовите листа са отровни и яденето им може да има сериозни последици за вашето куче.

Колко токсични са жълъдите за кучетата?

Жълъдите, както и листата на дъбовото дърво, съдържат токсично вещество, наречено танинова киселина. При повишена доза това вещество може да бъде отровно за кучетата. Невъзможно е да се каже колко жълъди са конкретно опасни за вашето куче. Това, което важи е, че колкото по-зелен е жълъдът, толкова повече танин съдържа, което означава, че тези жълъди могат да причинят много проблеми на животното. По-стар жълъд, който е кафяв, няма да представлява непосредствен проблем, но все пак може да бъде отровен. Затова винаги следете внимателно дали вашето куче дъвче жълъди по време на разходка.

Симптоми при отравяне на кучето с жълъди

Отравянето с жълъди може да причини по-леки проблеми като повръщане или коремна болка, но може да доведе и до тежка бъбречна недостатъчност. Имали ли сте прекрасна разходка заедно и не сте сигурни дали кучето ви е яло жълъди?

Тогава внимавайте за следните признаци:

Жълъдите са отровни за кучетата

Симптоми на натравяне при кучетата

- Неспокойно поведение;

- Болка в корема (чувствителен корем или извит гръб);

- Диария на кучето;

- Повръщане при кучето/гадене;

- Кучето не яде;

- Симптоми на парализа;

- Скованост.

Куче на разходка

Кога ще видите симптомите на отравяне с жълъди при кучетата, е трудно да се каже. Средно признаците се появяват между 1 и 6 часа след изяждането на жълъдите, но това не е така при всяко куче. В някои случаи кучетата може да не развият симптоми до 2 дни по-късно. Когато кучето е изяло жълъд, важно е да го наблюдавате внимателно и да се свържете с вашия ветеринарен лекар за преглед в случай на симптоми или съмнения.

Как да попречите на кучето си да яде жълъди?

Ако вашето куче обича да си играе с жълъди или ги яде редовно, важно е да го научите да не прави това. Не позволявайте на куче да дъвче или яде жълъди. Превенцията наистина е по-добра от лечението в този случай!

Можете да вземете алтернатива със себе си по време на разходките си като любимата играчка на вашето куче или вкусна закуска. То ще намери това за по-интересно от жълъдите на пода. След като кучето ви прояви твърде голям интерес към жълъдите, можете да предложите алтернативата, така че да забрави и да игнорира жълъдите.

Ако се страхувате, че кучето ви все пак ще яде жълъди, дръжте го на каишка и с намордник колкото е възможно повече на места, където има много жълъди. По този начин винаги имате добър изглед към любимеца си и можете да се намесите по-бързо, ако жълъдите бъдат изядени тайно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest