Miau.bg»Статии»Мъници»Зайчета»Какво не трябва да ядат зайците?

Какво не трябва да ядат зайците?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k28
Какво не трябва да ядат зайците?
Снимка: pixabay.com

Зайците имат чувствителни черва. Ето защо е важно те да се хранят балансирано и добре. Но какво всъщност могат да ядат и какво категорично не трябва да ядат?

Забранени храни за зайци

Когато зайците ядат храна, която не им е разрешена, могат да си навлекат много проблеми. Болките в корема и диарията са често срещани проблеми и обикновено се дължат на неправилно хранене на заека. Можете до голяма степен да предотвратите това, като не храните вашите зайци със следните видове храни.

Забранени зеленчуци за зайци

Може да не мислите така, но не всички зеленчуци са полезни за вашите зайци. Например, зайците не трябва да ядат:

- чесън;

- ревен;

- боб;

- люти чушки

- грах

- кълнове;

- картофи;

- див лук;

- праз;

- лук.

Какво не трябва да ядат зайците?

Тези зеленчуци не могат да се усвоят правилно и причиняват газове в червата. Това образуване на газ причинява много болка на мини зайчетата. Също така имайте предвид, че винаги трябва да внимавате, когато давате маруля и зеле на заека, независимо дали са в този списък или не. Много зайци са доста чувствителни към това и бързо развиват диария или газове. Давайте ги умерено и в комбинация с безопасни зеленчуци за зайците, за да предотвратите максимално досадните оплаквания. Докато изпражненията на вашия заек продължават да изглеждат добре, можете да продължите да давате дадените зеленчуци.

Забранени плодове за зайци

Зайците категорично не трябва да ядат плодове, които съдържат твърда костилка (костилкови плодове). Плодовете, както и клоните и костилката са отровни. Такъв е случаят с:

- кайсии;

- праскови;

- маслини;

- сливи;

- авокадо;

- орехи;

- фурми;

- манго.

Особено костилката на костилковите плодове е много отровна за зайците. Тя съдържа веществото цианид, заради което вашият заек получава малко или никакъв кислород, често с фатални последици. Ето защо е по-добре да държите плодовете с костилки, дори и да са малки, далеч от вашия заек.

Зайците често намират плодовете за много вкусни, но те наистина остават нещо, което трябва да се дава умерено. Много плодове имат отрицателно влияние върху храносмилането на зайците. Затова го давайте само на малки порции и със сигурност не всеки ден.

Градински зеленчуци

Какво не трябва да ядат зайците?

Разхождали ли сте зайците си навън? Тогава също е добре да знаете кои части от растенията в градината са отровни и затова зайците определено не трябва да ги ядат. Това се отнася главно за растенията от тези видове:

- чушки;

- домати;

- картофи;

- патладжани.

Така че внимавайте, ако имате зеленчукова градина. Последствията могат да бъдат смъртоносни. Цветята, иглолистните дървета и билките също могат да бъдат много опасни за зайците. Винаги се консултирайте с ветеринарен лекар или специалист, който работи със зайци.

Разпознаване на коремна болка

Като яде вредни храни, заекът може бързо да получи стомашни болки. Зайците просто не могат да говорят, за да го покажат. Ето защо е важно винаги да обръщате внимание на следните симптоми. Това може да означава, че вашият пух изпитва болки в корема:

- Не иска да яде повече;

- Липса на изпражнения;

- Заоблен корем, който не можете да докоснете;

- Седи отдръпнат в ъгъла;

- Неспокойни позиции;

- Странен звук от корема;

- Скърцане със зъби, треперене и учестено дишане.

Разбира се, всеки заек си остава специален и единият може да реагира по-бурно на нещо от другия. Във всеки случай, винаги се консултирайте с ветеринар, ако вашият заек има стомашни проблеми като запек, газове или диария при заека.

3 съвета за хранене на зайци

Какво не трябва да ядат зайците?

По-долу можете да прочетете още 3 съвета, които да имате предвид, когато отглеждате и се грижите за зайци.

Съвет 1

Не давайте на вашия заек твърде много храни със захари, като плодове и хляб. Зайците харесват това, но такива храни ги правят дебели и е лошо за стомашно-чревния им тракт. Можете, но умерено.

Съвет 2

Уверете се, че зайко има достатъчно сено. Сеното осигурява добро храносмилане. Множеството дъвкателни движения осигуряват и поддържането на здрави зъби на заека.

Съвет 3

Внимавайте с човешките храни. Те съдържат много сол и могат да причинят проблеми с бъбреците и пикочния мехур на мини зайчето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest