Miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Кога кучетата хапят?

Кога кучетата хапят?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k37
Кога кучетата хапят

Причините, поради които кучето хапе, могат да са много. Куче, което хапе, е проблем за всеки собственик, както и за околните. Защо хапят кучетата?

Причини кучето да хапе

Ухапването е средство за комуникация за кучето и например начин да осигури собствената си безопасност. Това може да бъде и начин за улавяне или убиване на плячка. Следователно хапането е от съществено значение за оцеляването на кучето. Факт е, че колкото и ухапването да е нежелано поведение за нас като хора, то е естествено поведение за куче.

Някои кучета са по-склонни да хапят от други. Това е свързано с характера и гените на кучето. Лабрадорът, например, първоначално е бил отглеждан, за да „извлече“ плячка. Намерението тук е лабрадорът да остави плячката непокътната и следователно да не я ухапе прекалено силно. Куче, първоначално отгледано да убива плячка, може да е по-склонно към кучешка агресия. Разбира се, това е различно за всеки отделен екземпляр и също зависи от обстоятелствата, в които кучето се отглежда.

В допълнение към гените и характера на кучето, ситуацията също влияе дали кучето ще ухапе или не. Всяко куче може да хапе и всяко куче ще го направи, стига да се чувства толкова застрашено и да мисли, че няма друг начин. Трябва да се има предвид, че някои кучета се чувстват застрашени по-бързо от други.

Хапането при кучетата може да има различни функции и причини. Причината зависи от ситуацията, в която се намира вашето куче в този момент и то преживява тази ситуация.

Кога кучето хапе?

При смяна на зъбите

Вашето кученце хапе, за да намери облекчение от неприятното усещане в устата си.

От любопитство

Като кученце, за да откриете света и да научи какво можете да правите с определени предмети, например.

По време на игра

Кучета
Снимка: Dorena/pixabay.com

Виждали ли сте как кучетата си играят едно с друго? Често играят с отворена уста и с леки хапания. Много кученца, които току-що са напуснали майка си, не знаят нищо по-добре и се опитват да играят с новите си собственици по този начин.

От радост

Понякога кучетата хапят лекичко от радост или, за да изразят привързаността си към стопанина.

От страх

Ако вашето куче се чувства притиснато в ъгъла, то може да се опита да осигури собствената си безопасност, като заплаши или атакува нападателя си. Често кучетата първи дават предупредителни сигнали Те имат за цел да възпрат или държат нападателя на разстояние. Ако тези предупредителни сигнали не се вземат предвид и заплахата продължава или дори се приближава, тогава в даден момент кучето може да захапе някого.

Първо, важно е винаги да разглеждате контекста, в който се случва това поведение. Например вашето куче нежно ухапе ръката на познат посетител или ръмжи и хапе непознат натрапник в къщата ви.

Второ, важно е да погледнете стойката и характеристиките на тялото на кучето. Дали маха с опашка или наострило ушите си.

Кога питбулите хапят

Кучетата имат емоции точно като нас. Тези емоции подтикват вашето куче да предприеме действие. За да разберете какви емоции играят роля, силно се препоръчва да изучавате езика на тялото на кучето.

Справяне с кучешката агресия

Ако кучето ви често се плаши и проявява агресия, избягвайте ситуации, които го напрягат. Също така се консултирайте с професионален дресьор на кучета, които ще ви даде конкретни практически упражнения, с които да коригирате нежеланото поведение. Не се препоръчва да биете или наказвате кучето си, защото това няма да помогне да решите проблема.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest