miau.bg»Статии»Мъници»Хамстери»Как да се грижим за новородени хамстери, ако майката е починала

Как да се грижим за новородени хамстери, ако майката е починала

Как да се грижим за новородени хамстери, ако майката е починала
Снимка: SanneKTM/pixabay.com
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Понякога хамстерите остават сираци поради усложнения, получени от майката по време на раждането. Как да се погрижите за тях зависи от това на колко дни са малките при настъпването на смъртта на майката.

Как да се грижим за новородени хамстери без майка?

От 0 до 12 дни

Намерете приемна майка за хамстерите сираци под 12 дни. Изтрийте всички следи и остатъци от старото гнездо от хамстерите, така че новата майка да не разбере, че това не са нейните деца. Можете да носите гумени ръкавици за тази процедура. Вземете внимателно малките хамстери, увийте ги в хавлиена кърпа и ги разтрийте леко, за да стимулирате кръвообращението (и да ги поддържате топли).

Намерете приемна майка, която има бебета с няколко дни по-големи или по-малки. Вземете материал за гнездене от нейното гнездо и го увийте около вашите хамстери. Целта е те да миришат точно както миришат собствените бебета на женската. Разсейвайте приемната майка с лакомства за хамстери и в същото време загнездете осиновените деца със собствените деца на женската. Дръжте женската разсеяна възможно най-дълго, за да дадете на хамстерите по-добра възможност да се заровят в гнездото и да попият аромата му. Следете внимателно приемната си майка. Ако усети, че нещо не е наред с децата, може да убие малките хамстери.

Намирането на кърмещ женски хамстер може да бъде трудно. Бъдете готови за факта, че вероятно ще трябва да храните хамстерите си на ръка.

Над 12 дни

Ако осиротелите хамстери без майка са на 12-14 дни, тогава ще им бъде много по-лесно да оцелеят. Но за целта трябва да знаете как да се погрижите за тях.

Първо, поставете нагревателна подложка с минимално зададена топлина под клетката, така че да може да замести липсата на телесна топлина на майката за бебетата хамстери. След това накъсайте малко тоалетна хартия и направете свое собствено бебешко гнездо. Осигурете на малките хамстери правилната храна с всички хранителни вещества, от които се нуждаят. Поилката също трябва да се спусне до тяхната височина.

Хамстерите се раждат без косми и слепи при раждането. Това не трябва да ви плаши, тъй като е напълно нормално за всички новородени хамстери. В течение на първата седмица от живота си хамстерите ще започнат да наддават на тегло, да им никне козина и слуховите им канали ще започнат да се развиват. До средата на втората седмица хамстерите ще започнат да пълзят и да търсят храна.

Хамстер
Снимка: metalboy25/pixabay.com

Използвайте заместител на млякото за хамстери, за да храните с пипета бебетата хамстери. Можете да опитате да го потърсите в магазините за домашни любимци. Ако не можете да намерите заместител на млякото за хамстери, опитайте бебешка формула на прах. Изстискайте малка капка от пипетата и я докоснете до устата на хамстера. Не стискайте пипетата по-силно, оставете хамстера да изсмуче и оближе капката сам.

Не забравяйте, че малките хамстери не могат да регулират собствената си телесна температура. Поддържайте стаята на около 21 градуса по Целзий или, ако е необходимо, поставете нагревателна подложка под клетката на хамстера на най-ниската степен на топлина.

За по-детайлна информация относно как да се грижите за бебета хамстери без майка, е добре да се консултирате с ветеринар.

Търсите ли пухкав домашен приятел? Вижте тези цени и обяви за хамстери.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest