miau.bg»Статии»Мъници»Хамстери»Важни грижи за женски хамстер с малки

Важни грижи за женски хамстер с малки

Важни грижи за женски хамстер с малки
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Ако отглеждате двойка хамстери, рано трябва да знаете, че те се размножават много бързо и да се подготвите за тези периоди. Раждането на малки хамстерчета в дома ви е специален повод за радост. Но току-що родилата женска и нейните малки изискват специални грижи, за да може майката да отглежда малките си спокойно и правилно от раждането до края на кърменето. Това ще гарантира, че хамстерите ще оцелеят безопасно и ще намерят нов дом. И ще намали риска да бъдат изядени малките хамстери.

Грижа за хамстерите през първите две седмици от живота

Не безпокойте гнездото. Около два дни преди началото на раждането трябва да оставите женския хамстер сам. Тя ще бъде стресирана и може да стане агресивна, за да защити гнездото от потенциални заплахи и посегателства, така че е най-добре да я оставите на мира. Освен това женския хамстер с малки може да стане много раздразнителна след раждането, така че трябва да се безпокои възможно най-малко, в противен случай може да изостави децата или дори (в някои случаи) да ги убие.

Избягвайте да докосвате бебета поне през първите две седмици. Не трябва да оставяте миризмата си върху малките хамстери, в противен случай майката може да ги изостави или убие. Женската също може да бъде много агресивна и да се хвърли към ръката ви, ако се опитате да вземете бебетата.

Ако по някаква причина трябва да преместите бебетата, използвайте лъжица.

Не почиствайте клетката на хамстерите в рамките на две седмици след раждането на бебетата. Макар и да звучи странно, това се прави в интерес на хамстерите, за да не пречи на гнезденето им. Ако забележите, че някъде в клетката се е образувало ясно мокро петно, можете да направите точково почистване на постелята, но се уверете, че това не нарушава гнездото.

Поддържайте стайната температура около 21 градуса по Целзий.

Майка хамстер с малки бебета
Снимка: SanneKTM/pixabay.com

Хранене на хамстерите

Осигурете много храна и вода за малките хамстери. Когато хамстерите навършат една седмица, можете да започнете да разпръсквате храна за тях по пода и по стените на клетката. Майката ще излезе и ще събере храна за своите бебета, но те също ще започнат да изследват света и да избират храна сами.

Не забравяйте да осигурите на кърмещата майка хамстер и нейните деца диета, богата на протеини и мазнини.

Не давайте вода в купа, тъй като малки хамстери могат да паднат в нея и да се удавят. Вместо това сложете водата в плитка чинийка.

Когато използвате поилка, трябва да се уверите, че поилката е достатъчно ниска, за да могат малките хамстери да достигнат и да пият, което обикновено им е необходимо след 10-20 дневна възраст.

Започнете да търсите стопани за младите хамстери

Това ще ви е необходимо, ако няма да запазите полученото котило за себе си. Ако имате проблеми с намирането им сред приятелите си, опитайте да публикувате реклама в социалните медии или обява за хамстери. Никога не отглеждайте хамстери, освен ако не можете да им осигурите нов дом или да ги задържите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest