Miau.bg»Статии»Мъници»Морски Свинчета»Кожни заболявания на морските свинчета

Кожни заболявания на морските свинчета

Кожни заболявания на морските свинчета

Кожните заболявания при морските свинчета са доста разнообразни и не всички са причинени от паразити. Някои заболявания са резултат от неправилна грижа, хранене и условия на отглеждане.

Почти всички заболявания могат да бъдат излекувани у дома, но за да се избегнат сериозни усложнения, все пак се препоръчва, първо, да се консултирате с ветеринарен лекар.

Въшки по морските свинчета

Тези паразити са особено чести при морските свинчета. Първите симптоми са силен сърбеж. За да откриете въшките, струва си да изследвате кожата и козината на животно под лупа. Ако морското свинче е заразено с въшки, тогава сред космите могат да се видят ларви. Гнидите имат тяло с крушовидна форма и размери половин сантиметър. Някои видове са много по-малки - дължината на възрастно насекомо е около милиметър. Те се хранят не само с кожни люспи, но и с кръвта на животното.

Невъзможно е да се отървете насекомите с обикновена четка. Инсектицидите са добър начин за борба с паразитите. Морското свинче трябва да се постави в 1% разтвор на нетритонат или в разтвор на бромоциклен 0.5% за няколко минути. Процедурата трябва да се повтаря на всеки седем дни в продължение на три седмици. Преди процедурата трябва също да третирате клетката с разтвор на бромоциклен и да смените цялата постеля.

Гъбични заболявания по морските свинчета

Гъбичките при морските свинчета често могат да се видят по муцуната. Първите симптоми са падане на козината, сърбеж, лющене на кожата. След муцуната гъбичките засягат лапите, ушите, гърдите, шията. Първият вид гъбички са дерматофити. Засяга ноктите, козината и роговия слой на епидермиса на кожата. Отслабени животни, както и бременни и кърмещи женски, млади индивиди са податливи на инфекцията.

Превенцията на заболяването включва:

- редовно почистване на клетката и смяна на постелята (гъбичките се размножават активно в мръсна среда);

- висококачествена и чиста храна;

- ниска влажност на помещението, където се гледа животното;

- редовно лечение на вътрешни паразити.

Ако ветеринарният лекар установи наличието на гъбички - дерматофити, тогава болното животно трябва да бъде преместено в отделна клетка (по-добре е да използвате терариум или аквариум, за да избегнете разпространението на спори). Клетката, в която е държано морското свинче, трябва да се измие добре с разтвор, съдържащ хлор. За лечение лекарят ще предпише шампоан против гъбички, противогъбичен крем и др.

Лишеи по морските свинчета

Заболявания на морските свинчета

Лишеите по морско свинче се причиняват от няколко разновидности на гъбички наведнъж, чиито спори могат да се носят не само от хора, но и от домашни любимци, некачествена храна. Морското свинче може да се зарази и по време на разходка - много често спорите на гъбичките се намират в почвата и на тревата. Най-често отслабените животни и животните, които се държат в лоши условия, са податливи на болестта. Първите симптоми са опадане на козината. Оголените участъци от кожата са зачервени, сухи и с видимо лющене, покрити със суха кора. Лишеите първо засягат муцуната и ушите, предните и задните крака и след това се разпространяват по цялото тяло. Болното животно изпитва силен сърбеж, губи сън и апетит. Чрез отворените рани различни патогенни бактерии могат да навлязат в кръвта.

Болното морско свинче трябва незабавно да се изолира от други животни. Козината около засегнатите области трябва да се обръсне. Клетката, в която е държано, както и всички хранилки, къщи и други предмети, трябва да бъдат старателно измити с препарат, съдържащ хлор. Лекувайте морските свинчета за лишеи по предписание на ветеринарен лекар. Опасността от лишеите е, че може да се предаде на хората. Децата, както и бременните жени и хората с отслабен имунитет са най-уязвими. Контактът им с болно животно трябва да бъде напълно изключен.

Пододерматит по морските свинчета

Пододерматит или мазоли са резултат от неправилна грижа за животните. Мръсната постелка - виж правилната тоалетна за морски свинчета, прекалено дългите нокти на животното, използването на дървесни пелети за постеля могат да доведат до образуване на болезнени мазоли по лапите и появата на гнойни рани. Причината за това може да бъде затлъстяването на животното, както и заболявания на вътрешните органи. За да се определи точната причина, се препоръчва да се консултирате с ветеринарен лекар и да направите кръвен тест. Пододерматитът може да бъде излекуван само ако лечението започне навреме. Обикновено при нормално протичане на заболяването периодът на лечение отнема до два месеца. Ако заболяването е в тежък стадий, тогава може да доведе до деформация на костите.

Пододерматитът изисква не само медицинско лечение, но и пълна промяна в диетата на животното, както и условията на отглеждане. Необходимо е внимателно да се следи теглото на животното, дължината на ноктите и зъбите му. Морското свинче трябва да се държи в клетка с мека постелка, а ако раните кървят, за постелка трябва да се използва всякаква мека кърпа.

Абсцес по морските свинчета

Абсцесът е възпаление на тъканите с гноен характер с образуването на гнойни кухини в мускулите, костите и подкожния слой. Абсцесът на морското свинче е често срещано заболяване, като най-честата причина са рани, получени от битка с други свинчета, убождания от сено, рани по устните, получени от прекалено остри зъби. Абсцесът изглежда като доста голям и мек тумор. Лечението на абсцеса може да бъде само оперативно. Сложността на операцията зависи от местоположението му. Ако абцесът току-що се е появил, тогава ще бъде достатъчно просто да премахнете гнойта и да лекувате раната с мехлем. Въпреки това някои видове абсцес изискват сложна коремна операция с отстраняване на засегнатите тъкани. В такива случаи животното се нуждае от дълъг курс на лечение с антибиотици.

По време на възстановителния период морското свинче се нуждае от почивка, мека постелка и правилно хранене на морското свинче - трябва да се дава повече сочна храна, съдържаща витамин С.

Пърхот по морските свинчета

Морско свинче

Пърхотът при морско свинче не е отделно заболяване, а следствие от вече съществуващ здравословен проблем. Причината за пърхота може да бъде недохранване, мръсна постелка, отслабен имунитет, метаболитни проблеми, заболявания на вътрешните органи, както и увреждане на кожата от паразити и гъбички. За да определите по-точно причината за пърхота, трябва да се консултирате с лекар и да започнете лечението с елиминиране на основното заболяване. Обикновено се предписва и противопърхотен шампоан. Животното се къпе с разтвор от шампоан веднъж седмично и процедурата се повтаря до пълното изчезване на пърхота. Също така е добре козината на морското свинче да се избърсва два пъти дневно с разтвор на бетадин. Лечението на пърхота включва корекция на храненето на животното - трябва напълно да се изключат всякакви мазни храни, да се дават повече зеленина и покълнали зърна, плодове и брашно от люцерна.

Липом по морските свинчета

Липомите най-често са резултат от отстраняването на абсцес или се появяват поради проникването на инфекция в малка рана. Ако с течение на времето липома не расте и не причинява дискомфорт на животното, тогава той може да не бъде премахван. Въпреки това, ако е болезнен и се увеличава значително по размер, трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Липомът може да пробие сам и това заплашва не с най-приятните последици - образуването на тумори под него, непълното освобождаване на гной, отравяне на кръвта. Ветеринарният лекар премахва не само самият липом, но и мастната торбичка. Той е този, който най-често става причина за повторната поява и развитието на тумори. Обикновено след операцията ветеринарният лекар ще предпише курс на антибиотици и пълна почивка. Раната трябва да се маже с мехлем и да се измие с разтвор на водороден прекис.

Вижте още:

- Заболявания на очите при морските свинчета;

- Проблеми със зъбите на морските свинчета

- Колко дълго живеят морските свинчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest