miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Вътрешно обезпаразитяване на куче

Вътрешно обезпаразитяване на куче

обезпаразитяване на кучето
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Малките кученца често се заразяват с паразити още в майчината утроба или чрез млякото, с което се хранят. Паразитите предизвикват още в ранна възраст при кутретата и те отделят яйца и ларви още на втората или третата седмица след раждането.

Паразитите по малките кученца са опасни и за стопаните. Когато бъдат поети, те рядко остават в червата, а мигрират в тъканите. Добрата хигиена може да предпази човека, но редовното обеззаразяване на лаещите домашни любимци е най-сигурната превенция срещу нежелани инфекции. За да бъде ефективно обезпаразитяването, то трябва да започне скоро след раждането.

Малкото кученце се обезпаразитява за първи път 2 седмици след раждането и процесът се повтаря на 4, 6 и 8 седмици.

Тъй като кучетата могат да имат глисти и тении, срещу тях се използват препарати с комбинирано действие - таблетки за унищожаване на кръглите червеи (глисти) и панделковите червеи(тении).

Битува схващането, че вътрешното обезпаразитяване се прави на всеки 3 месеца. Малките кученца да бъдат третирани на всеки 14 дни срещу глисти. Смята се, че ако след третиране във фекалиите се открият глисти, терапията трябва да се повтори след 14 дни.

Всъщност от медицинска гледна точка малките кутрета на възраст от 20 дни до 6 месеца трябва поне веднъж да бъдат изследвани за чревни паразити. Възрастните се изследват веднъж годишно.

вътрешно обезпаразитяване на кучето

Самото профилактично обезпаразитяване е добре да се извършва на всеки 30 дни. Това дава пълна сигурност за здравето на кучето.

Лечебното обезпаразитяване се провежда по друга схема. То се прави 4 или 5 пъти през 10-14 дни, в зависимост от това кой е конкретният паразит.

Трябва да се знае, че лекарството няма предпазно действие- то важи само за деня, когато е дадено. Някои от паразитите са твърде малки, за да бъдат забелязани с просто око и само преглеждането на изпражненията на домашния любимец не е достатъчно.

Повечето хора смятат, че само кучешката тения е опасна и за нея трябва да се вземат мерки. Наистина това заболяване е най-сериозно, но има още редица други видове глисти, които са твърде опасни, особено за децата, които се заразяват най-лесно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest