miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Нуждае ли се котката ви от приятелче у дома?

Нуждае ли се котката ви от приятелче у дома?

Нуждае ли се котката ви от приятелче у дома?
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Казват, че котките са самодостатъчни животни и затова не създават проблеми като домашни любимци, защото понасят добре самотата. Това е вярно само в някои случаи. Понякога котките се нуждаят от приятели.

Има много гальовни сред котаците, които се нуждаят от непрекъснато внимание и игри, а в допълнение са силно привързани към стопаните. Те постоянно преследват собственика си, искат да бъдат винаги там, където е той, а когато останат сами, това е сериозен проблем.

Обикновено в такива случаи съветът е да се вземе приятелче на котката. Компанията на себеподобен се очаква да разнообрази тягостното ежедневие в самота, докато стопаните са на работа.

Какъв ефект можем да постигнем с такова решение - положителен, или да влошим още повече положението в къщи?

Всичко зависи от характера на котката, но все пак трябва да се има предвид, че котките са социални създания - те се нуждаят от стимул, както и останалите домашни любимци. Признаците, че котката скучае са прекалено прилепчивото поведение към стопанина, нехарактерни прояви на котешка агресия, пренебрегване на котешката тоалетна и прекомерно близане.

При такива прояви е добре да се помисли за приятелска компания, най-добре с другарче от същия вид, особено при често пътуващи и отсъстващи стопани или хора, които често са на почивка или екскурзия и отсъстват по-дълго от дома.

Две котки у дома

Интегрирането на нов домашен любимец често се превръща в предизвикателство, особено ако домашната пухкава любимка е била единствен питомец у дома за дълго време. Шансът да приеме веднага ново попълнение не е голям, затова е нужно бавно социализиране на новия член на семейството.

Адаптацията на две котки една към друга не е лесно, но внимателните и добре премислени стъпки по сближаването им са ключът към успеха на това трудно начинание.

Усилията си струват, защото при наличие на желано приятелско присъствие котката ще възвърне обичайното си нормално поведение и може двете приятелчета да прекарват повече време сами заедно у дома, без да изпитват самота и да реагират с разрушително поведение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest