miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Как кучето избира своя любим човек в семейството?

Как кучето избира своя любим човек в семейството?

Как кучето избира своя любим човек в семейството?
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Едни от най-социалните животни сред домашните любимци са кучетата. Повечето от тях обаче имат свой любим човек, когото приемат за своя стопанин и предпочитат пред останалите членове на семейството.

Всяко куче е различно като темперамент и характер и по различен начин избира своя човек, но все пак има общи правила, които всички лаещи четириноги следват в избора. Ето как кучето ръководи избора на любим човек?

1. Процесът на социализация - повечето животни се привързват към този, който полага грижи за тях в началото на живота им, докъм 6-месечна възраст. Тогава мозъкът им е най-възприемчив и тези ранни преживявания се запечатват у тях най-силно. Добре е да научим мъничето да приема по-широк кръг от хора и късната социализация на палето също играе своята роля. Ако животното е попаднало при нас в по-късен етап от живота, може да се изгради силна връзка.

2. Внимание и привързаност от страна на човека - по правило кучетата се привързват най-много към този, от когото получават най-много внимание и грижи. От семейство, състоящо се от 2 възрастни и 2 деца, най-вероятно кучето ще избере този, който го храни и извежда редовно на разходка. Физическият контакт също е много важен. Галенето и прегръдките не са без значение за домашния питомец. Количеството не е на първо място, а качеството. Усещането за любов и привързаност ръководи кучето при избора на любимия човек.

Как кучето избира своя любим човек в семейството?

3. Ключови причини - освен внимание, тези силно сетивни животни усещат кога човекът е добронамерен и по-лесно правят връзка с него. Положителните асоциации подпомагат процеса на сближаване на видовете. Приятните връзки се създават в процеса на общуване и се свързват с положителни емоции от общото прекарване на времето.

4. Личността на човека и кучешката порода - много често кучетата приличат на своя стопанин, както по външен вид, така и по поведение. С това се обяснява и фактът, че кучетата избират човека, който им импонира с подобие на енергийно и личностно ниво. Затова някои породи са склонни повече да се привързват към определен тип хора. Хрътките, басенджи и шиба ину са пример за такова поведение при избора.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest