Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Хранене на сиамска котка

Хранене на сиамска котка

Хранене на сиамска котка

Сиамските котки са здрави, непретенциозни животни и лесно привикват с живота в домашни условия. За да са здрави се нуждаят от добре балансирана хранителна диета. Тя не е специална, може да бъде съставена от естествени, домашно приготвени храни, но обогатени с витамини и минерали, или да бъде смесена - от готови фуражи и приготвени в домашни условия продукти.

Ако сиамката консумира готова котешка храна, като основа на смесена диета или като избран хранителен режим, трябва да се спазва условието да бъде от премиум клас, за да съдържа всички нужни хранителни вещества за правилното развитие на домашния любимец, както и да бъде съобразен изборът с възрастовите особености на мъркащия пухчо у дома.

Колко често се хранят сиамските котки?

Като честота на поднасяне на порциите, правилото не се различава от това за останалите породи. Възрастните котки се хранят 2 пъти на ден. Подрастващите получават порции по 3-4 пъти на ден, а мъниците се хранят 5 пъти дневно.

Мъниците се нуждаят от високопротеинова и мазна храна, която благоприятства растежа им. Може да бъде давана храна от една марка, но 2-3 предложени марки храни ще задоволят нуждите на малките котета от питателна храна.

Възрастните котаци имат нужда от добре балансирана диета, съдържаща 26 процента протеин, 40 процента мазнини, фибри, витамини, омега - 3 и омега-6 мастни киселини. Има и специално съставени храни за кастрирани котки, които пречат на затлъстяването след процедурата.

За старите сиамски котки храната е с намалено количество протеини и мазнини заради по-малкото физическо натоварване. Консервите са много популярни и котките ги обичат. Те обикновено съдържат 35 процента протеини, 15 до 25 процента мазнини, а въглехидратите не надвишават 5 процента. Фосфорът, калцият, желязото, калият са сред микроелементите, с които е обогатена храната.

Нужно е този тип храна за сиамски котки да се редува с гранулирана, за да се избегне натрупването на зъбен камък, лош дъх у животното и меки изпражнения.

Сиамска котка

Домашната храна за сиамската котка е добър избор, стига да се използват подходящи продукти. Пилешкото, пуешкото, сьомгата, треската и мерлузата са сред препоръчаните месни продукти. Те трябва да са добре сварени и почистени от кости, както и нарязани на подходящи парчета.

Зеленчуците са необходима съставна част от менюто. Моркови, зелен фасул, спанак са добър избор за зеленчуци, които се добавят добре сварени или сготвени, заедно с месото. Задължителните витамини и микроелементи се добавят по предписание на ветеринарния специалист при отглеждане на сиамска котка.

Прясната вода е задължителна и е нужно да се сменя няколко пъти през деня или да се осигури фонтанче за домашния питомец.

Ако пък все още нямате такава писана, но си търсите, вижте тези обяви и цени за сиамска котка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest