miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Могат ли котките да отварят врати?

Могат ли котките да отварят врати?

Могат ли котките да отварят врати?
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Един от най-приятните аспекти при отглеждането на котка да бъде наблюдавана, когато изследва заобикалящата я среда. Те са достатъчно интелигентни, за да вършат всякакви подвизи, но могат ли котките да отварят вратите?

Отговорът на този въпрос е положителен. По-лесно отварят тези врати, които имат дълги дръжки. Някои пухчовци обаче могат да въртят дръжките, когато са с топка.

Писаните не обичат затворените врати, те са уплашени от това, че може да останат заключени в някоя стая. Може да се опитват да влязат в помещението, където е храната им. Може да се опитват да видят стопаните във времето, когато работят и да прекарат повече време с тях.

Най-лесно може да бъде отказана котката да отваря врати като им бъдат поставени ключалки, или се промени вида на дръжката. Разбирането на причините за поведението на котката може да направи нещата лесни. Може да е достатъчно да не се затварят вратите през деня, за да не се чувства котката като в капан и сама.

Някои котки харесват предизвикателствата. Те обичат приключенията и искат да бъдат част от всичко, което се случва.

Мъркащите ни домашни любимци са ловци по природа. Те обичат да патрулират своята територия, изследват средата си, за да разберат какво се случва в нея. Ако домашната питомка бъде оставена свободна, тя ще бъде щастлива.

Доколко успешно отварят вратите котките, зависи от ловкостта на писаните. Някои скачат и се катерят, други са пасивни в тези дейности. Ако се добавят резета, ключалки и други заключващи устройства, котето все още ще иска да отвори вратата. Може да се сложи по-тежка дръжка, или да се прикачи лента, която ще я затрудни.

Котката отваря врата
Снимка: focusonpc/pixabay.com

Те могат да отварят и плъзгащи се врати, затова Вратата може да се залепи с двустранна лента. Лепкавите повърхности дразнят котаците.

За вратата с лост поставянето на преграда е най-лесният начин да бъде спряната мъркащата топчица в опитите да наложи желанието си да отвори вратата.

Всеки стопанин трябва да е наясно, че котката му има потенциала и ноу-хау да отваря врати, въпреки че не го прави ежедневно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest