miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Защо котката яде хартия?

Защо котката яде хартия?

Защо котката яде хартия?
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Много стопани на котки са забелязали, че техният домашен любимец понякога дъвче хартия, пластмаса или други неядливи материали. Възниква въпросът дали това е опасно и какви са причините за подобно поведение?

Котките се считат за най-нетърпеливите животни и са склонни да намират и анализират най-различни предмети, за да се уверят, че те не причиняват никаква вреда на тяхната територия.

Все пак има няколко възможни причини котката да яде хартия и те трябва да се изяснят.

Синдром на Пика

Това е промяна в поведението за котките, при която те изпитват желание да ядат неща, които не са годни за консумация като плат, хартия, найлон и други. Сиамските котки са склонни към такова поведение, както и персийските котки.

Медицински проблеми

Основна причина за развитие на синдрома на Пика са заболявания като левкемия, имунодефицитни вируси, мозъчен тумор и други.

Диетични проблеми

Котка

Възможно е диетата на котката да не доставя на тялото всички необходими хранителни вещества и тя търси нещо извън храната, което да задоволи тези изисквания.

Стрес или тревожност

При стресови или тревожни състояния котките са склонни да откриват нещо, което им помага да се справят с психическия проблем. Яденето на хартия от котката е един от начините пухкавия ни домашен питомец да се справи с травмата.

Недостатъчно или липса на достъп до играчки

Котаците са активни и игриви създания. Те имат нужда от забавления и ако стопаните са много заети, а не оставят достатъчно играчки на котето си, скуката може да го накара да предприеме неочаквани ходове.

Какво може да направи стопанинът, за да откаже котката си да яде хартия?

- Като начало трябва да прекарва повече време със своя питомец. Котките обичат да бъдат около хората. Те са много привързани и имат нужда от вниманието на хората, с които споделят един дом.

- Трябва да се скрият нещата, които котката е склонна да дъвче. Това е естествен хищник, който има склонност да дъвче нещо, за да поддържа инстинктите си.

- Използване на възпиращи средства - цитрусовите плодове са нещо, чиято миризма писаните не харесват и ако се постави купа с тях там, където домашният питомец намира хартия за дъвчене, може да се откаже.

- Самото дъвчене на хартия не бива да се толерира. От нея животното не извлича нищо полезно, но това може да я разболее или да предизвика алергии. Хартията иначе е безопасна за котките, но ако имат достъп до накъсани парчета, това може да е опасно, да ги задави.

- Ако мъркащият домашен любимец се пристрасти към хапването на тоалетна хартия, то за нея важи казаното до сега. Трябва да се открие проблемът и да се направи всичко възможно домашният любимец да се откаже от това си занимание.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest