miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Защо котката яде хартия?

Защо котката яде хартия?

Защо котката яде хартия?
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Много стопани на котки са забелязали, че техният домашен любимец понякога дъвче хартия, пластмаса или други неядливи материали. Възниква въпросът дали това е опасно и какви са причините за подобно поведение?

Котките се считат за най-нетърпеливите животни и са склонни да намират и анализират най-различни предмети, за да се уверят, че те не причиняват никаква вреда на тяхната територия.

Все пак има няколко възможни причини котката да яде хартия и те трябва да се изяснят.

Синдром на Пика

Това е промяна в поведението за котките, при която те изпитват желание да ядат неща, които не са годни за консумация като плат, хартия, найлон и други. Сиамските котки са склонни към такова поведение, както и персийските котки.

Медицински проблеми

Основна причина за развитие на синдрома на Пика са заболявания като левкемия, имунодефицитни вируси, мозъчен тумор и други.

Диетични проблеми

Котка

Възможно е диетата на котката да не доставя на тялото всички необходими хранителни вещества и тя търси нещо извън храната, което да задоволи тези изисквания.

Стрес или тревожност

При стресови или тревожни състояния котките са склонни да откриват нещо, което им помага да се справят с психическия проблем. Яденето на хартия от котката е един от начините пухкавия ни домашен питомец да се справи с травмата.

Недостатъчно или липса на достъп до играчки

Котаците са активни и игриви създания. Те имат нужда от забавления и ако стопаните са много заети, а не оставят достатъчно играчки на котето си, скуката може да го накара да предприеме неочаквани ходове.

Какво може да направи стопанинът, за да откаже котката си да яде хартия?

- Като начало трябва да прекарва повече време със своя питомец. Котките обичат да бъдат около хората. Те са много привързани и имат нужда от вниманието на хората, с които споделят един дом.

- Трябва да се скрият нещата, които котката е склонна да дъвче. Това е естествен хищник, който има склонност да дъвче нещо, за да поддържа инстинктите си.

- Използване на възпиращи средства - цитрусовите плодове са нещо, чиято миризма писаните не харесват и ако се постави купа с тях там, където домашният питомец намира хартия за дъвчене, може да се откаже.

- Самото дъвчене на хартия не бива да се толерира. От нея животното не извлича нищо полезно, но това може да я разболее или да предизвика алергии. Хартията иначе е безопасна за котките, но ако имат достъп до накъсани парчета, това може да е опасно, да ги задави.

- Ако мъркащият домашен любимец се пристрасти към хапването на тоалетна хартия, то за нея важи казаното до сега. Трябва да се открие проблемът и да се направи всичко възможно домашният любимец да се откаже от това си занимание.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest