miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Породи кучета за лов на прасета

Породи кучета за лов на прасета

Породи кучета за лов на диви прасета
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Ловът е не просто хоби, но и страст, тръпка, която е толкова по-силна, колкото по-голям и опасен е дивечът. В нашите условия първенството сред опасните ловни обекти се пада на дивото прасе. Това животно е не просто силно, но и свирепо и комбинацията от тези качества превръщат лова му в истинска битка. В нея основната роля се пада на ловното куче.

Породите, подходящи за лов на диви свине, са задължително от най-безстрашните. Поведението им обаче при появата на големия и страшен глиган значително се различава.

По-дребните от тях, какъвто е бултериерът, се спускат в битка, като се опитват да захапят дивеча. Те имат мощна мъртва хватка и веднъж захапали прасето за главата, то рядко успява да се освободи.

Малките дивечови териери пък нямат достатъчно мощ, маса и гъвкавост, за да се справят със силния противник и обикновено се опитват да го захапят за задните крака или ушите. Такова малко куче, участващо в опасен лов, като този на диви свине е опасен за ловния спътник на човека.

Кои са подходящите кучета за лов на прасета?

Ирландски вълкодав

Гонче

Всяка едра хрътка представлява добър ловен спътник при лова на глигани. Те имат перфектната здрава скелетна структура, добре развити мускули, бързи и издръжливи са. Тяхна задача в ловния излет е да вдигнат глигана, с яростен лай да го подгонят и така да предупредят ловеца за наличие на дивеч.

Хъски

Хъскитата може да се определят като най-красиви сред ловните кучета. При тях безстрашието е вродено качество, но наред с това имат нюх към големите и силни диви животни и това ги прави подходящи при лов на глигани.

Нивернски грифон

Тази порода е създадена специално за лов за диви прасета. Способни са както на единично преследване, така и на лов в глутница. Силни, с дебела козина и безстрашен нрав. Точно каквото е нужно за подобно ловуване.

Лов на диви прасета

Дого аржентино

Аржентинските догове също са създадени специално за лов на диви прасета. Мускулестата структура и внушителните размери, както и свирепия им нрав ги правят много добри ловци. Те могат обаче да се използват само в топлите сезони, не са подходящи за зимен лов.

Ловът на диво прасе е от юни до февруари, а през пролетта ловът е забранен. През есента е размножителният сезон и тогава трябва да се внимава с агресивните женски. В студените зими животните са омаломощени и тогава ловът е най-лесно осъществим.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Популярни