Miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Хранене на малки папагали Жако

Хранене на малки папагали Жако

Хранене на малки папагали Жако

Новородено папагалче Жако може да бъде отделено от родителите си веднага след раждането му и отглеждано от стопанина, но най-добре е малкото да остане с възрастните папагали докато може да се храни самостоятелно.

Ако все пак мъничето трябва да бъде отглеждано от стопанина, най-добре храненето му да стане ръчно, макар че този начин е доста труден и се изисква вещина. С това се справят добре само опитните развъдчици. Стартът на такъв тип хранене на малко Жако е добре да стане след навършване на 3 месеца, но ако няма друг избор, може и веднага след раждането.

Търговските марки за ръчно хранене на папагали са многобройни, но испанските са за предпочитане, защото страната е сред водещите в развъждането на африкански сив папагал в Европа. Добре е избраната храна да не бъде променяна, докато птичето не бъде отбито.

Храната за Жакото винаги трябва да бъде прясно приготвена за всяко хранене. Приготвена по-рано храна е добро място за развъждане на бактерии и дрожди. Температурата на храната е добре да бъде между 39 и 41 градуса. За пилетата по-големи от 1-2 дни храната трябва да бъде 70-75 процента течна. За първото хранене е добре да е 90 процента течна.

Храненето на Жако се извършва със спринцовка. При хранене бебето движи главата си нагоре и надолу и това е естественият начин. Най-добре да се придържа задната част на главата, за да е по-устойчиво птичето.

Ако бебето не показва охота за храна, не е добре да му се дава насила. Това може да има и фатални последици. Най-доброто време за хранене на папагала е, когато гушата е празна.

Важен е въпросът с количеството и честотата на хранене. Пилета на възраст под 1 седмица е добре да приемат храна на всеки 2-3 часа, тоест 6 до 10 пъти на ден. Малките, които още не са отворили очи, могат да се хранят на 304 часа, тоест 5-6 хранения на ден. След като отворят очички, на всеки 5 часа трябва да получават доза. Между 22 часа и 6 часа не е необходимо да се хранят.

Теглото на бебето е ориентирът дали храненето се извършва правилно. Обикновено повечето пилета Жако се нуждаят от храна, равна на 12 процента от теглото им.

От възраст 3 седмици до отбиването им нужната храна е 3 пъти дневно. Не е важно да е на 8 часа, ориентирът е празната гуша на пилето.

Въпросът с отбиването е най-труден за стопаните на Жако. Няма точно определено време. Добре е на пилетата да се дава разнообразна храна и постепенно да се изключва някое от ръчните хранения. Най-напред сутрин, после вечер. Някои пиленца се учат много бързо като гледат възрастните птици или по-големи бебета.

Ако и вие си търсите такъв красив папагал, вижте обяви и цени за Жако.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest