Miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Немски породи ловни кучета

Немски породи ловни кучета

Немски породи ловни кучета

Първите занимания на човека са лов и събирачество. Те са осигурявали прехраната на древните ни предци. Ловът е трудна дейност, която изисква ловкия и бърз дивеч да бъде надхитрен и настигнат. Човешките възможности са недостатъчни, затова най-добрият приятел на човека - кучето, става неизменен помощник на ловеца. И така до днес.

Всеки народ през дългата си история създава и развива свои ловни породи, съобразно нуждите си предвид терена, на който ще се развива ловът, както и предвид дивеча, който се преследва. Съществуват отделни породи кучета за лов на птици, за дребни бозайници, както за едри и опасни животни като дивите прасета. Така се появява пъстрата и голяма група на ловните кучета, всеки с произход от определена държава. Повечето ловни породи се внасят в други държави и дори континенти, за да отговорят на определени търсения.

Така у нас са попаднали много немски ловни породи, адаптирани добре на наша почва. Понякога с почуда установяваме, че добре познато куче всъщност е гост у нас, а родината му е Германия. Любопитно е да се направи една обща характеристика на немските ловни кучета и да се откроят най-популярните сред тях.

Немски ловни породи кучета - обща характеристика

Германия е интересна страна от гледна точка на ловните си кучета, тъй като нейните постижения в областта на кинологията заслужават уважение и респект. Местните животновъди са свършили наистина много добра работа, тъй като обобщено можем да определим немските ловни кучета като издръжливи и много ефективни при ловни изпитания.

Освен това не може да се подмине и техният зрелищен външен вид, невероятният нос, който притежават много от тях и адаптивността им, защото много популярни днес домашни любимци са всъщност отлични ловци, добре адаптирали се към градски домашен живот.

В голяма степен немските породи кучета за лов са подготвени за терена, на който работят и у нас. Германия има планински области, с труден терен, в които хрътките са добре дошли, затова много от ловните породи са едри и мощни. Отделно гористите местности предполагат по-компактни ловни животни. Германските животновъди са отговорили в максимална степен на тези нужди.

Най-известните породи немски ловни кучета са:

Баварско планинско куче

Баварско планинско куче

Тази порода се отглежда още от ХІХ век, когато тези хрътки служат при лов на едър дивеч като елени. Признаването на породата става през 1912 година и оттогава баварските кучета са много популярни в Германия, Полша, Чехия и Словакия.

Става въпрос за средни по размер животни с тегло до 25 килограма. Те са хармонично устроени и с приятна външност.

Тези ловни кучета на германците обаче не са подходящи за живот в градска среда. Те имат нужда от дълги разходки сред природата, физически упражнения и специално обучение. Ако са неглижирани, техните ловни инстинкти ги карат да ловуват по-дребни домашни любимци, което създава конфликт с хората.

Лангхаар

Тази порода е дългокосместа и получена от кръстосване на няколко други животни. Предполага се, че връзката им с курцхаар и дратхаар е най-близка. Лангхаар е обаче гигантско ловно куче с котеливо тяло и много добре развита мускулатура и дълга тъмнокафява козина.

Те са издръжливи, добре балансирани и доста добродушни, лесно се дресират. Не изискват сложни грижи, нуждаят се само от дълги разходки. Липсата на агресия го прави подходящо куче за домашен приятел на децата, но не и за пазач.

Дратхаар

Кучето от тази порода е определяно като животно с телена коса, заради дългите си къдрици. То също е получено от смесване на няколко породи. Грифоните и пуделите са участвали, което личи от външния вид на дратхаара. Това немско куче за лов също е сравнително голямо, с атлетична физика и силна мускулатура, а козината му е водоотблъстваща, с дебел подкосъм. И е сред породи ловни кучета с брада.

Те имат общителен и приятен характер, привързват се бързо към стопаните си, но не толерират самотата. Не са агресивни, но са резервирани към непознатите. Разбират се добре с други едри кучета, но дребни животни може да бъдат възприети като плячка.

Ягдтериер

Ягдтериер

Целенасочената работа на немските развъдчици в създаване на порода, която работи добре както под земята, така и във водата е дала на света ягдтериера. Уелските и староанглийските териери, участвали в създаването на породата са дали на това куче компактни размери, енергичен темперамент и силна ловна страст. То е упорито, безстрашно, предано и независимо.

Това смело дребно четириного не се бои да се сбие с по-едрите си събратя и представлява заплаха за малките животни в дома.

Курцхаар

Тази ловна порода от Германия има дълга история, тъй като започва да се оформя още от ХVІІ век. Английски и испански породи имат принос за появата на курцхаара.

Кучето е сравнително високо, пропорционално, добре развито.Отличава се с добродушен нрав и лесно се дресира. Отличен спътник е за дълги разходки. Много са атлетични и преследват плячката неотклонно.

Ако бъдат добре възпитани, от тях ставата чудесни домашни любимци. Оставени без внимание, може да създадат доста проблеми вкъщи.

Немска хрътка

Породата немска хрътка се е появила в Германия в края на ХІХ век. Вестфалските кучета са най-близките им предци. Тази немска ловна порода работи добре както по горещи, така и по студени следи. Могат да се използват за лов за зайци, елени и лисици, макар да не са едри животни и не надвишават 20 килограма. Все пак те са силни и затова търсени в своята родина. Добре се ориентира на терен и може дълго да гони плячката.

Дакел

Дакел

Когато става въпрос за ловни немски породи не може да не се споменат дакелите. Те са известни още от ХVІ век и са много харесвани заради дребния си ръст, позволяващ им да се вмъкнат в дупката на горски дивеч и да го извадят оттам.

Отделно тези дребни ловни кучета са много любознателни и енергични като характер. Те са весели, безстрашни и горди. Много симпатични са с дългите си уши и прекалено дългото тяло за ръста им. Най-напред са отглеждани за лов на диви свине, лосове и мечки, но днес са основно спътници и компаньони.

Ваймаранер

Ваймаранерът е високо и внушително немско куче. То е пропорционално развито, хармонично и приятно на вид.

Макар да е силно животно, то е послушно и темпераментно, бързо осъзнава и лесно се учи. Живее добре с деца и се разбира с други домашни любимци. Не е агресивно, но е много чувствително и внимателно преценява непознатите. Тъй като е едро животно, може да изплаши случаен посетител у дома, но е съвсем спокоен домашен любимец. Добре е да му се осигури дом с двор, където да тича на воля, както и продължителни разходки сред природата.

Всички породи немски ловни кучета изискват добро отношение, правилна социализация и възпитание, за да покажат, че в тях са заложи отлични качества както на ловци, така и на домашни любимци. Сред тези породи ягдтериерът и ваймаранерът изискват най-сериозни занимания при социализацията си, за да бъдат съвместими с други домашни животни от своя вид или такива, на които могат да погледнат като на ловен обект.

Всяко ловно куче, независимо от породата си, изисква специално обучение, ако ще се използва за лов. Да се разчита само на ловните инстинкти е недостатъчно. Грижата за ловното куче също е по-специфична, ако то се води на ловни излети. Връзката с ловеца е от изключителна важност и човекът трябва да отделя много време и любов за своя другар.

Ако си търсите такъв помощник в лова, вижте тези обяви и цени за ловни кучета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest