Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Външно обезпаразитяване на котка

Външно обезпаразитяване на котка

Външно обезпаразитяване на котка
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
Препоръчано за теб:
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
43.00 лв.
Виж ››

Всеки стопанин на мъркащ любимец знае, че котката редовно трябва да бъде обезпаразитявана. Дори и да не я извеждате навън, както напоследък е модерно, вие самите можете да внесете в дома си и външни, и вътрешни паразити.

Външното обезпаразитяване при котките не е трудна задача, защото обикновено се извършва чрез нанасяне на пудра, течен лосион или дори само на няколко капки течност с помощта на пипета върху козината на писаната. Има и каишки за котки, които съдържат инсектицид, който отблъсква насекомите - вредителите от тях, но не винаги са ефективни. Прибавяме и факта, че котките, които биха носили непрекъснато каишка на врата си са по-скоро изключение.

Но да разгледаме малко по-подробно защо е толкова важно редовно да обезпаразитявате котката си външно, както и какви продукти се предлагат на пазара с тази цел.

Както казахме в началото, външното обезпаразитяване на домашния ви любимец е добре да се извършва редовно дори и да не излиза навън. За писаните, които живеят навън или излизат на разходка, външното обезпаразитяване е задължително. Вредни насекоми, които са преносители на болести, можете да донесете и самите вие в собствения си дом, като често това са кърлежи и бълхи, които биха предпочели да се скрият на места, от които хем да кръвосмучат, хем да са незабелязани. За тях няма нищо по-хубаво от котешката козина!

Предлаганите в търговската мрежа препарати за външно обезпаразитяване са много. Има такива, които са за директна употреба и такива, които трябва да се дозират внимателно или да се разреждат допълнително.

Най-удобни и най-ефективни както за външно обезпаразитяване на котки, така и на кучета са препаратите, които се продават под формата на пипети. Количеството им е съобразено спрямо теглото на животинчето и обикновено те се нанасят зад ушите и около врата- на места, които са трудно достъпни за самата котка и след облизването им да няма вероятност да се премахне действието на препарата.

Тук е важно да кажем, че различните пипети имат различни основни съставки, но най-добри са тези, чието основно активно вещество е фипринол. С него можете дори да се отървете от хлебарките в домовете си.

На доста по-високи цени можете да си закупите препарати, които са както за външно, така и за вътрешно обезпаразитяване, но пък заради двойното си действие, цената им донякъде е оправдана.

Вътрешно обезпаразитяване на котка

Ако котката ви живее свободно на двора можете да ѝ осигурите и двойна защита като освен да я третирате с препарати за външно и вътрешно обезпаразитяване ѝ поставите каишка, отблъскваща инсектите. Някои от производителите дават дори 6- месечен срок на ефективността ѝ, което не е за подценяване.

Най-евтини на пазара продължават да са пудрите за обезпаразитяване на котки, както и концентрираните разтвори, които трябва да разреждате. С последните трябва да сте особено внимателни, защото предозирането им може да доведе до негативни ефекти върху здравето на котката. Спазвайте стриктно инструкциите им за разреждане и предварително измерете точното тегло на писаната си, за да не я излагате на ненужни рискове.

Прочетете и за вътрешното обезпаразитяване на котката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest