miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Отровен ли е хлорофитумът за котките?

Отровен ли е хлорофитумът за котките?

Отровен ли е хлорофитумът за котките?
Снимка: GAIMARD/ pixabay.com
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Някои хора обичат да отглеждат както растения, така и животни. Много често домашните растения се оказват токсични за животните, особено за котките, за които не е непривично от време на време да „пасат” зеленина.

Някои растения са токсични за котките, а други са просто прекалено привлекателни за тези любопитни животни, особено когато става въпрос за растението хлорофитум. Защо котките са толкова привлечени от тези растения и дали те ще наранят котките?

Хлорофитумът (Chlorophytum comosum) е популярно стайно растение и често срещано във всеки дом. Когато става въпрос за естеството подобни висящи растения и котки, не може да се отрече, че котките изглежда са странно привлечени от тях. И така, каква е причината? Издава ли растението паяк аромат, който привлича котки? Защо котките ядат листата на хлорофитума?

Въпреки че растението издава фин аромат, едва забележим за нас, това не привлича животните. Може би това е така, защото котките просто обичат всички неща, които са висящи и просто са привлечени от висящите листа на растението, или може би котките имат афинитет към растенията от скука. И двете обяснения до известна степен са верни, но не са единствените причини за това невероятно привличане.

Котките ядат хлорофитума, защото листата са леко халюциногенни. Да, това е вярно. Подобни по природа на ефектите на котешката билка непета, растенията хлорофитум произвеждат химикали, които предизвикват натрапчивото поведение и очарование на вашата котка.

Може би сте чували за така наречените халюциногенни свойства, открити в растенията, може би не. Но според някои източници проучванията са установили, че това растение наистина причинява лек халюциногенен ефект при котките, въпреки че се казва, че е безвредно. Всъщност растението хлорофитум е посочено като нетоксично за котки и други домашни любимци на уебсайта на ASPCA (Американско дружество за предотвратяване на жестокостта към животните), заедно с много други образователни сайтове.

Въпреки това все още се препоръчва да се има предвид, че за котките хлорофитума може да има потенциален риск.

Хлорофитумът съдържат химически съединения, за които се твърди, че са свързани с опиума. Въпреки че се считат за нетоксични, тези съединения все още могат да доведат до разстроен стомах, повръщане и диария. Поради тази причина се препоръчва да държите котките далеч от растенията, за да избегнете всякаква токсичност на, независимо от леките ефекти.

Трева за котки

Подобно на хората, всички котки са различни и това, което засяга една леко, може да повлияе на друга съвсем различно. Ако котката ви има склонност да яде растения, има стъпки, които можете да предприемете, за да предпазите котките от хлорофитума. Тъй като растенията често се намират във висящи саксии, просто ги дръжте (и всяко друго потенциално застрашаващо растение) високо и далеч от вашите котки.

Това означава да ги държите далеч от зони, където котките са склонни да се катерят, като первази или мебели. Ако нямате къде да окачите растението си или подходящо място извън обсега, опитайте да напръскате листата с репелент с горчив вкус. Макар и да не е сигурно, може да помогне, тъй като котките са склонни да избягват растения с лош вкус.

И накрая, ако котките ви чувстват нужда да хапнат малко зеленина, опитайте да засадите малко трева за котки на закрито за тяхно лично удоволствие. При вероятност да е твърде късно и да откриете, че котката ви яде листа от хлорофитум, наблюдавайте поведението на животното (тъй като само вие знаете какво е нормално за вашия домашен любимец) и отидете при ветеринарния лекар, ако симптомите се задържат или са особено тежки.

Като заключение е добре да уточним, че хлорофитумът не е токсичен за хората и други домашни любимци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest