Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Хранене на бирманска котка

Хранене на бирманска котка

Хранене на бирманска котка

Бирманската котка е прекрасен домашен любимец - тиха, привързана, благоразположена към деца и други домашни любимци и много пухкава и красива със светлата си, прошарена с тъмни сегменти козина.

Стопаните на тези забележителни и скъпи азиатски питомци могат да запазят своите любимци по-дълго в домакинството си, ако полагат нужните грижи за храната на бирманската котка, което е гаранция за доброто котешко здраве.

С каква храна е добре да се храни бирманската котка?

Тази порода не е претенциозна и може да яде както суха и полусуха храна, така и домашно приготвена. Развъдчиците обикновено захранват малките котета със суха храна от примиум клас и препоръчват този тип хранене като най-лесен и икономичен.

Освен това фабрично произведената суха храна е обогатена с всички необходими хранителни вещества, порциите са ясно разграничени и лесно се определя количеството и честотата на хранене според възрастта, размера и особеностите на животното.

Естествената храна за бирманската котка опция също е опция, ако стопанинът държи на нея, но смесването на двата типа хранене не е добра идея.

Ако изборът падне върху естествени продукти, приготвени в домашни условия, тогава трябва да се предвиди до 80 процента от храната да бъде месна, от нетлъсто леко месо - пилешко, заешко, пуешко, дивечово, телешко, без свинско и овнешко, както и техните субпродукти.

Всички съставки трябва да бъдат добре обработени термично, както и да се подберат такива с високо качество, за да бъде храната на бирманската красавица балансирана и питателна.

Менюто на бирманската котка може да се разнообрази с риба, зърнени храни, зеленчуци, млечни продукти, сварено яйце, а достъпът до прясна вода трябва да е денонощен. Тъй като тази порода харесва течащата вода, може да се закупи поилка като фонтанче, така че домашният питомец да си поиграе с водата, докато утолява жаждата си.

Бирманска котка

Храненето на бирманската котка не изисква да се прилагат никакви особени изисквания, тъй като тези умни животни умеят перфектно да контролират храненето си. Те никога не преяждат, затова не са склонни към затлъстяване, винаги ядат точно толкова, колкото е необходимо, затова постоянното следене на купичката за храна е излишно.

Достатъчно е да се прилагат стандартните правила за хранене на котки - 4 пъти на ден за малки котета, 3 пъти за подрастващи и 2 пъти за възрастни екземпляри.

Ето още съвети при отглеждане на бирманска котка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest