Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Мейн Куун - възпитание и дресура

Мейн Куун - възпитание и дресура

Мейн куун - възпитание и дресура
Снимка: ClaudiaWollesen/pixabay.com

Мейн Куун е американска порода дългокосмети котки със забележителен размер. Сред котешкото войнство тя е истински гигант, но противно на очакванията да бъде по-агресивна заради размера си, всъщност породата е представена от изключително спокойни и с приятен нрав писани.

Може с пълна сигурност да се каже, че това е перфектната домашна котка за всякакъв тип населено място и семейна среда. Става въпрос за уникално животно, което се вписва с еднаква лекота както в голяма и просторна извънградска къща с двор, така и в градски апартамент. Тя е непретенциозна, сговорчива, спокойна и привързана. Това позволява мейн куун да се отглежда и възпитава леко и безпроблемно.

Представителите на тази порода са известни с това, че обичат да комуникират непрекъснато със стопаните. Правят го с нежно вибриращо бучене, звучащо подобно на трелите на птиче. Склонността им да търсят вниманието на стопаните може да се използва при обучението ми.

По характер мейн куун са много интелигентни и наблюдателни и обичат да се отделят някъде в своя малка лична територия, за да наблюдават обстановката. Така може да им бъде показан реда в къщата, който после лесно ще се научат да спазват.

Обучението на мейн куум да използват тоалетна и да запомнят своето място в дома не представлява никаква трудност, защото става въпрос за животно с много схватлив характер.

Трябва обаче котката мейн куун да бъде стимулирана по-често да играе и да се движи, защото това не само е характерно за породата, но е полезно за нейните размери. Опасността от прекомерно надаване на тегло е напълно реална и стопанинът трябва да положи малко усилия за предотвратяване на проблема.

Мейн куун

Тази голяма пухкава писана предизвиква желание да бъде гушкана и взимана на ръце, но това не се препоръчва. Породата не обича да се разполага на коленете на стопанина, тя иска да е съвсем близо до него, но без да бъде обезпокоявана от липсата на всякаква дистанция.

За котките е известно, че не обичат да изпълняват команди, да заучават и изпълняват различни номера, но дресурата на мейн куун е изключение от това правило. Тя може да бъде обучена да стои на задните си крака, докато с предните държи малки предмети.

Друга разлика с типичните котешки навици е любовта на породата към водата. Тези едри котки обожават да бъдат в близост до водата, да плуват, да бъдат на чист въздух навън сред природата и могат да бъдат научени да си играят във водата с предмети, да ги изваждат на брега или да ги внасят във водата.

Котката мейн куун може да бъде чудесен другар на децата в семейството в игрите им на двора или в домашния басейн, а обучението на котето, за да се получи тази приятна компания, не представлява трудност, защото отговаря на характера и потребностите на самата порода.

Вижте също съвети при хранене на мейн куун.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest