Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Тихите знаци, че кучето ви страда от депресия

Тихите знаци, че кучето ви страда от депресия

Тихите знаци, че кучето ви страда от депресия

Депресията е емоционално разстройство, което е твърде често срещано при хората и се нуждае от сериозно внимание и лечение. Този психически проблем обаче не е характерен само за човешкия вид. Той се среща и при кучетата. Наличието му при най-добрия приятел на човека подсказва, че тези животни също имат емоционален свят и затова такива разстройства са част от страданията, на които са подложени.

Има някои признаци, че едно куче страда от депресия и ако бъдат забелязани, то трябва да бъде подложено на лечение. Преди това обаче е нужно да се направи обстоен медицински преглед, за да се изключат други здравословни проблеми. Чак тогава става въпрос за депресивно разстройство.

Не проявява интерес към игри

Кучетата обичат да играя поне колкото децата и никога не отказва да участва в забавления. Депресираното животно обаче не проявява интерес към тези занимания и отказва да играе. То не иска да среща други кучета, а навън стои плътно до стопанина си. Не иска да тренира и отказва да донесе топката или пръчката.

Липсва интерес към обичайните занимания

Здравото психически куче има своя дневна програма, която включва разходка, забавления, хранене, които му доставят радост, която изразява ясно. Ако тези рутинни моменти от ежедневието вече не интересуват четириногият питомец изобщо е твърде вероятно да е в плен на депресията.

Загубата на апетит при кучето е особено показателна. Известно е, че хората в депресия не се хранят, не ги вълнуват любими храни и отслабват. Същото се наблюдава и при кучетата в депресия.

Продължителен сън

Продължителният сън е знак за депресия при кучето

Ако кучето прекарва голяма част от времето си в сън, без това да е характерно за породата му или за неговия темперамент, това е знак за промяна в емоционалното му състояние.

Прекарва твърде много време вкъщи

Кучетата са социални животни и част от развлечението им е да бъдат навън. Ако лаещият питомец обаче просто стои до прозореца и се взира навън, без да проявява нетърпение да потича, може би кучето преживява депресия.

Има агресивно поведение

Ако любвеобилното до скоро куче започне да страни от стопаните и при опит да се доближат до него ръмжи и показва зъбите си, то вероятно е в депресия. Подобно на депресираните хора, които не искат да общуват с близките, кучето също не иска чуждо присъствие наоколо и го показва по този начин.

Ако животното е загубило стопанина си или друг близък от семейството, то страда и се нуждае от време да се възстанови от загубата. Чувството на самота, тъга и липса са част от депресивните симптоми при любимците и психиката на животното се нуждае от време да ги преодолее, подобно на човека.

Друг симптом на депресия може да е честото чесане при кучето. То може да е съпроводено с опадване на козината и появата на рани. При тези проблеми незабавно трябва да се консултирате с ветеринарен лекар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest