miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Защо кучетата не трябва да ядат сладко?

Защо кучетата не трябва да ядат сладко?

Защо кучетата не трябва да ядат сладко?
Kомплект четки за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Kомплект четки за кучета
20.00 лв.
Виж ››

Колкото и да обичаме да ядем сладки лакомства като сладолед и бонбони, те не трябва да се дават на кучета. Ето причините, поради които не трябва да даваме сладко на кучето:

Разстроен стомах

Сладкото води до диария и повръщане при кучето. Всички животни разчитат на бактериите и други микроорганизми в червата, за да им помогнат да усвоят храната, която са приели. По-висока доза захар, отколкото са свикнали нашите домашни любимци, може да наруши баланса на тези микроорганизми и да доведе до диария – понякога експлозивна, понякога кървава, а понякога дори с повръщане.

Токсичност

И шоколадът, и изкуственият подсладител ксилитол, който се намира в много бонбони без захар, могат да бъдат токсични за кучетата храни. Шоколадът съдържа теобромин, вещество, което може да бъде отровно за вашия домашен любимец. Шоколадът може да бъде смъртоносен, ако се погълне. Кучето не може да усвои теобромина толкова ефективно, колкото човека.

Теоброминът може да се използва в медицината като диуретик, сърдечен стимулант, разширител на кръвоносните съдове и релаксант на гладката мускулатура. Тъй като кучетата не могат да го обработват, прекомерните количества могат да причинят повръщане, диария, повишена жажда, задъхване или безпокойство, прекомерно уриниране, ускорен сърдечен ритъм, мускулни спазми и понякога гърчове.

Ксилитолът може да причини животозастрашаващо спадане на кръвната захар или хипогликемия при кучета. Освен това, той може също да причини рязка чернодробна недостатъчност. Тези животни най-често са изложени на ксилитол, когато случайно изядат дъвка без захар или фъстъчено масло, което го съдържа. Винаги четете добре какво съдържат продуктите, преди да ги дадете на кучето и пазете опасните храни на недостъпни за него места.

Кариеси

Мийте зъбите на кучето против кариеси

Друг недостатък на консумацията на твърде много захар. Проблемът със захарта при кучетата е, че бактериите в устата я използват, което произвежда киселини. Киселините нарушават емайла или външното покритие на зъбите, което води до зъбни заболявания. Давайте на питомеца си храни с по-ниско съдържание на въглехидрати и мийте зъбите на кучето – те трябва да се проверяват поне веднъж годишно от вашия ветеринарен лекар.

Затлъстяване

Рафинираната захар е просто празни калории. Ако кучето приема твърде много калории, то ще затлъстее. Това води до проблеми със ставите, летаргия, затруднено дишане от допълнителното тегло на гръдната стена, понижено качество на живот. Затлъстяването при кучетата за съжаление е нарастващ проблем и може да доведе до други вредни състояния като артрит, диабет, сърдечни и дихателни проблеми.

Метаболитни промени

Захарта причинява повишена секреция на инсулин, от който тялото се нуждае, за да я съхранява и използва. Инсулинът има много ефекти върху други хормони в тялото, които могат да променят мускулния тонус на домашния любимец, съхранението на мазнини, имунната система и енергийните нива. Тези промени могат да доведат до по-отпаднали, неактивни и затлъстели домашни любимци, които са по-податливи на други заболявания, свързани с хормоните, инфекции и други.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest