miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Как да се грижим за бебета молинезии?

Как да се грижим за бебета молинезии?

Молинезии
Снимка: ruinemans.com

Развъждането на молинезии не е трудна задача и е по силите дори на начинаещ акварист. Тези аквариумни красавици са много плодовити и се адаптират добре към живота в плен, създавайки благоприятни условия да увеличат числеността на обитателите на съда, стига за мъниците да се положат грижи основно за оцеляването им, докато са новородени.

Добре е бременната молинезия да се отдели в друг съд, отделно от останалите рибки. Водата за хвърляне на хайвера е нужно да бъде със същите параметри, както тази в оригиналния аквариум. Ако все пак малките ще се родят в общ аквариум, трябва да има много растителност, където да се скрият. В отделния съд също трябва да се поставят растения с дребни листа, подходящи за укритие, защото майката също е опасна за потомството си. След раждането на малките е добре майката също да бъде отстранена от съда с новородените.

Температурата на водата е важна за големината на новоизлюпените рибки. Студената вода води до поява на твърде дребни рибки молинезии с дълги перки, а прекалено топлата може да предизвика преждевременно раждане и това да намали шансовете на малките. Температура от 26-28 градуса е оптимална за новородените.

При раждането малката рибка е подвижна и първо лежи на дъното, а след това се втурва сред гъсталака на зелените растения, следвайки инстинкта си да се укрие, за да оцелее.

За да се увеличи шанса за оцеляване на малките водата трябва да се осоли леко, защото този вид предпочита по-солени води. Малките ще растат по-бързо и няма да имат проблемите, характерни за адаптацията им към прясна вода.

Тъй като малките са жизнеспособни с раждането си, те се хранят самостоятелно. Първоначалната храна на молинезиите е нужно да се състои от артемии, циклоп, смлени люспи за възрастни рибки. С нарастването им фуражната храна се увеличава постепенно. Те бързо достигат големината на възрастни екземпляри и могат да бъдат върнати в аквариума при останалите обитатели.

Как да се грижим за бебета молинезии?
Снимка: ruinemans.com

Ако малките молинезии се отглеждат още с раждането в аквариума с останалите риби, оборудването му трябва да се попълни с някои допълнителни средства - филтър гъба, осигуряваща добра, но и нежна филтрация на водата, за да не навреди на малките.

Стабилната температура е добре да се осигурява от потопяем нагревател за аквариуми. Докато молитата са малки, водата на аквариума не бива да се сменя, стресът е прекалено голям за тях.

Малките рибки молинезии се адаптират добре сред новите си съседи, защото видът им е предразположен към съжителство с други мирни обитатели на аквариума. Ако обаче има и по-големи хищници, които могат да ги изядат, най-добре малките молита да се родят и отглеждат отделно, докато станат достатъчно големи, за да не бъдат изядени.

Шансовете им за оцеляване са високи, ако са изпълнени условията за задържане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest