Miau.bg»Статии»Мъници»Хамстери»Вредни храни за хамстера

Вредни храни за хамстера

Вредни храни за хамстера

Храненето на хамстера има своите специфични особености. Диетата му е нужно да бъде балансирана и съобразена с особеностите на вида му. Малкото пухкаво създание обаче не иска да се съобразява с тези изисквания и опитва всяка храна, до която успее да достигне. Ако бъде изпуснат от стопаните, лесно може да бъде намерен в боклука, където опитва всякакви остатъци от храната им, някои вредни за него.

Хамстерите много често се разболяват точно заради храни, които не са подходящи за тях, но са имали достъп. Не е вредно да се дава на малкия домашен питомец лакомство, но никога нещо от следните, защото те са вредни за хамстера храни.

Шоколад и шоколадови изделия

Шоколадовите продукти съдържат кофеин и теобромин, а тези съставки в сладкото изкушения причиняват страдания на малкия гризач като припадък, стомашни и сърдечни проблеми.

Чипс

Картофите като храна не са полезни за хамстера, а в пържено състояние са много вредни. Високото съдържание на мазнини води до проблеми в храносмилателния тракт на животинчето. Всички джънк храни са вредни за хамстера заради многото калории в тях, които ще доведат до свръх тегло и здравословни проблеми.

Зелен фасул

Бобът се отличава с високо съдържание на фибри, а това ще доведе веднага до диария при гризача, а оттам до дехидратация. Малките по размер животни много лесно се дехидратират, а това е животозастрашаващо състояние при тях. Ако се даде фасул, това трябва да е много рядко и той трябва да е добре сготвен.

Лук

Хамстер
Снимка: Free-Photos/pixabay.com

Още един полезен за човека зеленчук, който е пагубен за пухкавия домашен любимец. Лукът съдържа много химични съставки с токсично действие при хамстерите. Консумацията на лук води до анемия и гастроентерит при хамстера, а лошата новина е, че ефектът се появява няколко дни след консумацията на лук, затова малкият гризач трябва непрекъснато да се следи какво яде.

Цитруси

Всички цитрусови плодове съдържат твърде много киселини, а те увреждат стомашните стени на хамстера и водят до здравословни проблеми. Цитрусовите плодове нямат смъртоносен ефект върху гризачите, но дразнят нежните им стомахчета и затова трябва да се избягват.

Ябълкови семки и грозде

Ябълките съдържат цианид, който е отровен. За хората това не е опасно, но миниатюрно животно като хамстера е застрашено. Гроздето пък вреди на бъбреците им.

Целина

Целината също има опасно действие върху нежните домашни питомци. Веднъж защото съдържа натрий и втори път заради дългите стъбла, които могат да задавят мъника.

Авокадо

Всяка част от този популярен сред хората хранителен продукт съдържа токсина персин, който е забранен за хамстерите. Листата му са още по-токсични, затова не трябва да се дава изобщо на хамстера.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest