miau.bg»Статии»Селскостопански Животни»Хранене и Отглеждане»Съвети при развъждане на пъдпъдъци

Съвети при развъждане на пъдпъдъци

Съвети при развъждане на пъдпъдъци
Снимка: writertess/pixabay.com

Пъдпъдъците са чудесен вариант за домашно отглеждане на всички хора, страдащи от стомашно-чревни проблеми, диабет, сърдечно-съдови заболявания или просто желаещи да се хранят здравословно, без да избягват месото и яйцата. Месото от пъдпъдъци се счита за диетично заради високото съдържание на витамин В, аминокиселини и минерали.

Пъдпъдъците се развъждат дори от хора без опит, което е голям плюс при избора им за развъждане, а производителността им е много висока.

За развъждане на пъдпъдъци са нужни млади птици. Младите се намират лесно на пазара и лесно се адаптират към ново място. Женските е най-добре да бъдат между 3 и 8 месеца, а мъжките между 3 и 6 месеца. Нужно е да се избягва образуването на двойка между близки роднини, така че при избора трябва да се проследи сорта на птиците.

Като информация за собственика е важно да знае, че размножаването на пъдпъдъците може да се осъществи от самите птици, но пиленца се люпят и в инкубатор.

Яйцата за мътене в инкубатора е необходимо да бъдат не по-стари от 1 седмица и с тегло 9-11 грама. Това е оптималният вариант за оплождане на яйцето. Може да се закупи инкубатор, може да се направи и от фермера. В инкубатора обикновено се залагат до 20 яйца от пъдпъдъци, които се обръщат 3 до 5 пъти на ден. Нужната температура е 37, 5-38, 5 градуса, а за да има подходяща влажност се поставя чиния с вода. След 17 дни трябва да се появят първите пиленца.

Пъдпъдъци
Снимка: Nel_Botha-NZ/pixabay.com

Малките пилета тежат 6-8 грама при излюпване и са активни още от този момент. Те са покрити с пух и имат две ленти на гърба си. Грижите за малките трябва да са много интензивни.

За да започне грижата за пъдпъдъците, е нужно да се изчака да са сухи, за да се пуснат в помещението, където ще се отглеждат. Не се нуждаят от много грижи, те се отглеждат сами. Храненето на пъдпъдъците бебенца е единственото, на което трябва да се обърне специално внимание.

В началото пъдпъдъците се нуждаят от силна протеинова храна. Може да им се дава нарязан жълтък 5 пъти на ден. След 3 или 4 дни се добавя извара и комбинирани фуражи за малки пилета. След седмица се включват и нарязани зелени храни, а след 21 дни малките вече се хранят като възрастните.

Нужно е постоянно да имат достъп до прясна и чиста вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest