Заболявания по юрдечките

Заболявания по юрдечките
Снимка: Michelleraponi/pixabay.com

Отглеждането на неми или мускусни патици, които у нас са познати като юрдечки, е доходно занимание за фермерите, тъй като тези птици не изискват много грижи и вложения заради полудивото състояние в което се намират. Те на практика се гледат сами, а освен това са всеядни, наддават бързо и отглеждането им за месо и яйца е практика с добър приход.

В тази дейност фермерите са заплашени от загуби само при заболявания при юрдечките. Пернатите от вида мускусна патица имат добър имунитет и като цяло са здрави птици, но не трябва да се забравя нито за момент, че това е южен тип птица, която не толерира студа.

Основните проблеми при юрдечките са свързани именно със студените зимни месеци. Те често настиват и затова водата им, от която пият и се къпят, трябва често да се сменя. Тя не бива да пада под 19 градуса, защото това веднага застрашава юрдечката от простуда.

Основната опасност идва от краката им. Те често замръзват при ниски температури, а това води до смъртта на птицата. Краката на мускусната патица замръзват при 5 градуса под нулата. Затоплянето на помещенията е основна грижа за запазване на здравето им.

Инфекциозните заболявания по юрдечките са друго опасност, която ги дебне. Причина най-често се явяват не добре проветрените помещения, в които се задържат птиците. Кокцидозата, туберкулозата, вирусният хепатит, салмонелозата са опасности, които дебнат мускусната патица. Вентилационните системи и отоплителните е нужно да работят добре за добра профилактика.

Унищожаването на цялата популация може да бъде предизвикано от тиф или холера сред тях, което води до големи загуби за стопанина.

Разходката на птиците, от която се нуждаят всекидневно, трябва да се ограничи времево при падане на температурите под нулата. При температура от 0 градуса оставането им навън може да трае до 8 часа дневно, отрицателните температури съкращават това време наполовина. Водни процедури може да се допускат само в езерце, в което водата е предварително затоплена от слънцето.

Юрдечки
Снимка: Elsemargriet/pixabay.com

Неправилното отглеждане на юрдечките най-често е причина за авитаминоза и други неинфекциозни заболявания, които обикновено са напълно лечими, когато грижата започне веднага.

Вижте съвети и при хранене на юрдечките!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest