Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Грижи за козината на австралийската овчарка

Грижи за козината на австралийската овчарка

Австралийска овчарка

Австралийската овчарка е отлична порода за домашен любимец заради многобройните положителни качества, които притежава. Те могат да бъдат обобщени в определението адаптивност. Това животно се приспособява отлично към всякакви условия и може да разгърне заложбите си във всяка среда.

Австралийската овчарка е препоръчително куче за домашен любимец за всяко семейство, което живее в къща с ограден двор, където домашният любимец да лудува на воля. То е добър избор и заради малкото грижи, които изисква. Те се заключават основно в грижа за козината на австралийската овчарка.

Плътната козина на кучето е чудесен дом за всякакви паразити, затова редовната проверка след разходки сред природата е задължителна, както и превенцията с каишки срещу кърлежи и редовно обезпаразитяване на палето.

Грижата на козината на австралийската овчарка включва редовно четкане 3 пъти в седмицата, за да не се образуват възли. Тази грижа е особено важна в периодите на линеене. Козината на австралийската овчарка линее 2 пъти в годината - през пролетта и през есента, като проливането напролет е по-силно от есенното. Тогава кучето губи много косми.

Редовното четкане на кучето е задължително. То трябва да се извършва с четка с меки шипове, железни или пластмасови, която наричат плъзгач. С нея се сваля цялата опадала козина, както и растителни остатъци след разходка или игра на двора. Дебелата козина на овчарката се адаптира много добре към този тип четка.

Добрата новина е, че козината на австралийската овчарка е самопочистваща се и затова къпането 1 път в годината е достатъчно. Най-добре това да става през летния сезон, когато гъстата козина съхне най-лесно. Нужно е да се използва специален кучешки шампоан, за да се избегне изсъхване на козината и кожата на животното.

Някои собственици са склонни да бръснат козината на своя домашен любимец през лятото. Целта е да се помогне на домашния питомец да преживее лесно летните горещини. Гъстата им вълна е трудно поносима в жегите, особено в градска среда.

Грижи за козината на австралийската овчарка

Друга причина за обръсването се явява мързелът на някои собственици да решат редовно своя питомец, сваляйки опадалите косми и затова се получават топки козина, които налагат груминг за премахването им.

Не бива да се забравя, че кучетата нямат потни жлези. Те се намират само на подложките на лапите. Това означава, че то не може да се охлади чрез естествено изпаряване на влагата чрез потта. Това става през устата, като кучето отваря устата си и диша силно, а влагата излиза през лигавиците на устата. Затова обръсването с цел охлаждане не е ефективно при отглеждане на австралийска овчарка.

Непокритата кучешка кожа обаче е податлива на слънчеви изгаряния. В същото време козината получава непоправими щети. Затова по-ефективно е да се намали леко дължината на козината през лятото и да се разресва редовно, за да изпълнява функциите си да охлажда тялото на животното.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest