Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Хранене на бордър коли

Хранене на бордър коли

Хранене на бордър коли

Бордър колито е известно с това, че се смята за най-интелигентното куче според класациите на специалистите. Очакванията са да е най-търсената порода за домашен любимец, но това не отговаря на истината.

Причината е в по-трудната социализация на работното животно, изискваща съжителство с деца или други домашни любимци от най-ранна възраст и много работа с кучето.

Все пак бордър колито може да бъде намерено най-често в къщи с двор, ферми и жилища на хора, упражняващи селскостопанска дейност, където животното се чувства полезно, има работа и това му позволява да води начин на живот, за който е създадено.

Трудност в отглеждането на бордър коли е неговото хранене, защото противно на очакванията, към всяко работещо животно е деликатният му стомах и трудностите, които произлизат с храненето му от този факт.

Чувствителният стомах на бордър колито често се разболява, причинява му доскомфорт и повръщане. Алергиите, непоносимостта към някои съставки в храната, стресът, характерен за нервни кучета като тази порода, са сред причините за подобни проблеми.

Затова храната на домашния любимец трябва да балансира добре чревната флора, да бъде подходяща за лесен транзит, за да не затруднява деликатния чревен тракт.

Зърнените култури не са за препоръчване. Оризът, царевицата и глутенът не са полезни, може да предизвикат не само храносмилателни, но и кожни проблеми.

Храната на бордър колито е необходимо за бъде високо енергийна, защото породата има високи изисквания по този показател заради своята нервност и енергичност. Големите проценти протеин са задължителни. Висококачественото постно месо и рибата ще дадат нужните дози протеин. Яйцата също може да се включат към храната.

Малките кученца до 2 месеца задължително трябва да бъдат кърмени от майката, защото нейната кърма ще им осигури 90 процента от защитните сили, от които те се нуждаят. Наред с майчиното мляко, от третата или четвъртата седмица мъничето може да приема и мокра храна или каша.

Бордър коли

Основната съставка - месото, на подрастващото животно трябва да бъде от високо качество, като се поднася 4 пъти на ден до възраст от 6 месеца. След това приемът се намалява до 3 или 2 хранения, както е при възрастните животни.

На възраст от 1.5 години храната на подрастващото коли трябва да бъде сменена с порциони за възрастни. Промяната трябва да бъде постепенна, с оглед на чувствителната храносмилателна система. Храната за възрастни трябва да се редува с предишната, докато тази за подрастващо куче постепенно отпадне.

Тъй като породата бордър коли има затруднения с приема и преработването на храната, естественото хранене е за предпочитане. Ако това не е възможно, внимателно трябва да се подбере марката фабрично приготвена храна и да не се подменя своеволно и без причина. Мократа храна се приема по-лесно от стомаха, затова стопанинът трябва да се ориентира към предпочитаните високоенергийни храни от своето куче.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest