miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Заболявания при папагал какаду

Заболявания при папагал какаду

Заболявания при папагал какаду

Папагалите какаду са дълголетни и изключително красиви птици. Те са забавни и весели, създават весело настроение в дома, където се отглеждат. Най-неприятната страна от това съжителство са заболяванията по какадуто.

Папагалите какаду страдат от същите здравословни проблеми, характерни за папагаловите птици изобщо. За съжаление те представляват едно значително число и са предизвикателство, с което трябва да се справят много стопани.

Най-характерни сред болестите са тези по клюна и перата им. Причинени са от вирус, атакуващ имунната система. Перата на птицата падат, мястото, което се оголва, загрубява. Клюнът става твърде крехък и не може да служи на птицата, а той е изключително важен орган. Този род болести завършват с бърза смърт на папагала.

Затлъстяването е друг здравословен проблем при какаду, който зависи до голяма степен от поведението на стопанина.

Храненето на какаду с много мазнини може да доведе до изостряне на това състояние. Затлъстяването води до чернодробни, дихателни, сърдечни заболявания, диабет и други. Добрата диета с подходяща храна и възможността птицата всеки ден да бъде пускана от клетката, за да изследва околното пространство, ще предотврати подобни проблеми.

Резултат на затлъстяване са появата на липоми по корема на папагала какаду. Това са туморни образувания, които не са фатални, но причиняват дискомфорт на пернатия домашен любимец, особено когато нарастват. Необходимо е да се отстранят оперативно и птицата да бъде подложена на диета.

От различни здравословни проблеми страдат и крайниците на птицата. Лошите хигиенни условия и неподходящото хранене водят до подуване на крака на какадуто и той започва да куца. Това заболяване е лечимо, нужна е диета с повече витамин А в храната на папагала, за да се справи птицата с този проблем.

Нашествието на въшки или глисти, бактериалните инфекции са други здравни проблеми при папагала, изискващи намеса на ветеринарен специалист. Симптомите на такива заболявания може да бъде късането на перата и самонараняването на птицата.

Какаду

Като изключително сериозно заболяване при какаду, както и при останалите папагали, се сочи депресията. Тя е резултат от неглижиране на птицата от страна на стопанина. Липсата на внимание и интерес кара какаду да скубе перата си, води до отказ от храна и може да завърши със смърт.

Моменталната промяна на отношението на човека още в самото начало може да премахне проблема, но дълго изоставяни без внимание птици обикновено не се възстановяват. Затова всеки желаещ да бъде стопанин на папагал трябва да носи чувство за отговорност към своя питомец.

Търсите ли си пернат любимец? Вижте обяви и цени за папагали!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest