Miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Дребни породи ловни кучета

Дребни породи ловни кучета

Дребни породи ловни кучета

Ловът е първото занимание на човека за набавяне на храна. Тази дейност е изисквала огромен набор от качества, за да се надхитри и убие дивеч. Човекът е имал нужда от помощник, който да бъде по-бърз от него, смел, умен и находчив и да му помогне в тази трудна задача. Така на историческата сцена се появяват ловните кучета. Кога точно кучето е станало постоянен спътник на човека по време на лов е трудно да се каже, но има останали сведения от неолита, че кучетата са помагали на хората в лова.

Доброто ловно куче се нуждае от няколко качества - остър слух, отличен нюх и добро зрение. Нужна е и смелост и хъс в преследването на плячката, подходящ нос за намирането на животно, което се е скрило добре в своето естествено местообитание. А естествено местообитание за всеки вид дивеч има различен смисъл - бърлога за мечката, дупка за лисицата и язовеца, различни укрития в гората или планината, където дивечът е създал свое убежище.

Хората започнали да селектират различни породи ловни кучета за различен тип дивеч. За едрите животни са били необходими големи и силни кучета, които да не се боят от страховити противници като мечки и диви свине, а за дребния дивеч, скрит в дупката си, са използвани дребни кучешки породи, за да може компактното куче да влезе в дупката на зверчето и да го извади оттам.

Затова днес много от мъничките и сладки домашни любимци, които са чудесни компаньони и игриви питомци, в миналото са били смели ловци, безстрашно прониквали в дупки на диви животни. Други породи са селектирани специално за тази цел. И днес някои дребни симпатични породи продължават да изпълняват тази роля, в повечето случаи като ловци на гризачи и други дребни хищници в имота на фермерите.

Интересно е да се разбере историята на дребните ловни кучета и кои от тях са ценени най-много.

Характеристика на дребните ловни породи кучета

В групата на дребните породи кучета се включват тези, чието телесно тегло е около 10 килограма. Ловните породи сред тях са ценени заради уменията им в лова, а днес са много популярни домашни любимци. Всички дребни ловни породи се адаптират много добре към живот в затворени помещения, стига да бъдат извеждани редовно на разходка.

Малките им размери и елегантния им силует ги правят да изглеждат крехки, но в действителност те са много издръжливи. Доказателство за това е типичното за тях дълголетие, което понякога достига до 15 години.

Керн териер

Дребните ловци създават едно общо впечатление - те са малки, енергични и развълнувани, поддават се лесно на обучение и са много решителни и упорити в работата си. Работят главно при така наречения подземен лов, тъй като проникват или изкопават дупки в земята, за да стигнат до целта си. Те са ловци на вредители като мишки и плъхове, или ловци на дребни диви горски или полски животни.

Тази група наброява повече от 20 породи - групите на териера, дакела, пинчера и други. Тези малки, но смели породи не попадат в класациите на най-добрите ловни кучета, но са незаменими в своята област. Ето най- известните сред тях.

Най-известните дребни породи ловни кучета

Може би прегледът на тази група ловни кучета трябва да започне от териерите. Те са перфектни за лов на гризачи. Проблемът с плъховете няма как да бъде решен от котките, макар че легендите за тях все още битуват широко сред хората. Контролът над популациите от плъхове се държи от специално създадени за целта кучешки породи и най-многобройни сред тях са териерите.

Териери

Името на тези ловни кучета идва от тера - земя. Затова някои хора ги наричат земни кучета. Отглеждани са за лов на гризачи и други дребни животни, живеещи под земята. Териерите имат малки тела, в които се събира много енергия. Могат бързо да изкопаят дупка, за да хванат плячката. Дългите им опашка са подходящи да бъдат извадени от дупката, ако собственикът реши. Групата на териерите е доста голяма, но някои от тях днес са сред популярните домашни любимци и затова трябва да им бъде отделено специално внимание.

Керн териер

Това е една от най-старите породи териери. Имат стотици години опит като малки ловни кучета за прочистване от плъхове и мишки.

Малкото и сладко днес кученце има устойчива на атмосферни условия и хипоалергенна козина, която се нуждае от грижи, за да бъде добре поддържана. Тези мили, лоялни и весели животни имат нужда от много разходки и изискват внимание и свободно време от собственика.

Йоркширски териер

Йоркширски териер

Йоркито, както още наричат йоркширския териер, е толкова мъничък, че го наричат и куче - играчка. Размерът му обаче не бива да заблуждава. Това е един от най-добрите кучета за лов на гризачи.

Йоркито е много умно и енергично животно. Нужно му е добро обучение, за да се превърне в идеален спътник на стопанина. Това е куче за хора с пораснали деца и спокойно се гледа както в апартамент, така и в къща. Стига да се извъжда редовно на разходка.

Джак ръсел териер

Смятат породата за едно от най-добрите малки кучета за лов. Освен за лов на гризачи, то е отлично куче за лов на лисици, има отлични инстинкти за това. Поддръжката му е лесна заради късите и гладки косми. Общуването с животното - също, защото е умно, весело, любвеобилно, разбира се с децата. Тъй като е много енергично същество, той се нуждае от много разходки навън.

Ягдтериер

Това е типично ловно куче, с многостранно действие. То е подходящо както за надземен, така и за подземен лов. Може да бъде обучено и за гонче, работещо по кървава диря, използват го и при лов на фазани.

Грижата за животното е минимална, защото е с къса козина и компактни размери, а обсегът му на действие е забележително широк, така че това е една от най-добре селектираните дребни породи ловни кучета.

Към териерите трябва да се отбележат и други малки ловци - западен хайленд уайт териер, норфолк териер, плъхов териер и други.

Дакел

Дакел

Дакелът е много отличаващо се куче заради късите си крака и дългото си тяло. Отглеждано е за лов на дребни животни - плъхове, зайци, прерийни кучета и друг дивеч.

Това са активни, умни животни, смели, щастливи и любопитни. Обичат да копаят, защото са ловци, имат инстинкт да преследват малки животни и се разбират добре и с други домашни любимци, извън обсега на ловния им интерес.

Пинчер

Пинчерите са били използвани основно за преследване на плъхове в открити райони и в домовете. По природа тези животни са и пазачи и известяват стопаните за идването на непознат. Те са бързи, доста нервни, но изненадващо смели и това се дължи точно на ловното им минало. Днес са известни домашни любимци.

Миниатюрен шнауцер

Мини шнауцерите са създадени като лоялни партньори на фермера с присъща за тях нужда да пазят. Малкият им размер обаче ги прави подходящи за лов на мишки и плъхове. Днес стопаните им могат да бъдат спокойни, когато в апартамента или къщата живее мини шнауцер. Това означава, че там няма да има вредители.

Ако днес хората имат проблем с вредителите у дома, могат да помислят и да си вземат домашен любимец от някоя от тези миниатюрни породи. От тях ползата е не само като компаньони и приятели вкъщи, но и като отлични пазачи на дома от гризачи, те са ти ловували в миналото и могат да го правят и днес.

Ако и вие си търсите верен помощник в лова, вижте тези обяви за ловни кучета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest