Активно и интелигентно куче - така може да бъде определена холандската овчарка, известна също и като хердер.
Холандското овчарско куче е животно с призвание да живее на открито и да бъде работна порода, помощник на стопанина - фермер или активно живеещ градски човек. Като всички работещи кучета, екземплярите от тази порода са прекалено отдадени на задачите си и никак не са претенциозни, включително към храната.
Добрата новина за всеки потенциален стопанин е, че хердерът бързо се адаптира към всякакъв тип хранене, така че изборът е изцяло на стопанина. При естествено хранене, дажбите следват стандартните правила.
Необходимо е в менюто основно място да заеме месото, но само постното. Това означава, че свинското и овчето са изключени като опция, както и субпродуктите им.
Животински вътрешности и карантии се дават само след термична обработка. Виждането на някои стопани, че типът на така наречените селски кучета, тоест живеещи в къщи с дворове, могат да се хранят и със сурово месо, все повече се отхвърля, защото опасността от навлизане на паразити, особено от сурови карантии е много висока. Тръбните кокали пък може да бъдат опасни за храносмилателния тракт на животното.
![Хранене на холандско овчарско куче](https://gradcontent.com/lib/600x350/dutch-shepherd-dog1.webp)
Диетата на холандското овчарско куче може да бъде разнообразена със зърнени храни, млечни продукти, твърдо сварено яйце, зеленчуци и плодове. Стопанинът не бива да забравя, че домашният му любимец се нуждае от витамини и минерали и да ги добави към натуралните продукти.
Ако по някаква причина кучето не може да се храни с домашно приготвена храна, тя може да бъде заместена от фабрично произведена. Хердерите са подходящи за диета за средни и големи кучета с активен начин на живот, независимо от типа хранене.
Още едно предимство на породата е, че тези кучета не са склонни към преяждане и затлъстяване. По тази причина не страдат и от хранителни алергии, така че само в изключителни случаи може да се наложи диета заради алергия към храна.
Все пак е добре да се внимава при въвеждане на нова храна, както и при промяна на марката храна, ако се прави такава.