Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Хранене на холандско овчарско куче

Хранене на холандско овчарско куче

Хранене на холандско овчарско куче

Активно и интелигентно куче - така може да бъде определена холандската овчарка, известна също и като хердер.

Холандското овчарско куче е животно с призвание да живее на открито и да бъде работна порода, помощник на стопанина - фермер или активно живеещ градски човек. Като всички работещи кучета, екземплярите от тази порода са прекалено отдадени на задачите си и никак не са претенциозни, включително към храната.

Добрата новина за всеки потенциален стопанин е, че хердерът бързо се адаптира към всякакъв тип хранене, така че изборът е изцяло на стопанина. При естествено хранене, дажбите следват стандартните правила.

Необходимо е в менюто основно място да заеме месото, но само постното. Това означава, че свинското и овчето са изключени като опция, както и субпродуктите им.

Животински вътрешности и карантии се дават само след термична обработка. Виждането на някои стопани, че типът на така наречените селски кучета, тоест живеещи в къщи с дворове, могат да се хранят и със сурово месо, все повече се отхвърля, защото опасността от навлизане на паразити, особено от сурови карантии е много висока. Тръбните кокали пък може да бъдат опасни за храносмилателния тракт на животното.

Хранене на холандско овчарско куче

Диетата на холандското овчарско куче може да бъде разнообразена със зърнени храни, млечни продукти, твърдо сварено яйце, зеленчуци и плодове. Стопанинът не бива да забравя, че домашният му любимец се нуждае от витамини и минерали и да ги добави към натуралните продукти.

Ако по някаква причина кучето не може да се храни с домашно приготвена храна, тя може да бъде заместена от фабрично произведена. Хердерите са подходящи за диета за средни и големи кучета с активен начин на живот, независимо от типа хранене.

Още едно предимство на породата е, че тези кучета не са склонни към преяждане и затлъстяване. По тази причина не страдат и от хранителни алергии, така че само в изключителни случаи може да се наложи диета заради алергия към храна.

Все пак е добре да се внимава при въвеждане на нова храна, както и при промяна на марката храна, ако се прави такава.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest