miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Дресура и обучение на холандско овчарско куче

Дресура и обучение на холандско овчарско куче

Дресура и обучение на холандско овчарско куче
Автоматичен повод за куче с фенерче - 5м до 15кг
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Автоматичен повод за куче с фенерче - 5м до 15кг
26.00 лв.
Виж ››

Холандската овчарка, известна още като хердер, е тип стадно куче, твърде малко познато в нашата географска област. Причината е, че породата е останала в сянката на по-известните белгийски и немски пастирски породи. Някои черти на това животно обаче го правят много привлекателно в очите на любителите на овчарките не само в родната им Холандия.

Холандската овчарка е била типично пастирско куче, но днес е повече домашен питомец и придружител на стопанина, служебно и полицейско куче, както и водач на слепи.

За да изпълнява толкова функции, животното има нужда от специално обучение. За радост то притежава интелигентност, послушание и желание да се учи. Тъй като тези кучета са умни създания, те се обучават лесно и бързо. Не е нужно да се прилага твърдост за социализацията им или докато усвояват команди.

За да се създаде подходящ контрол на поведението, добре е по време на обучение да се правят и разходки на каишка, за да се разнообрази скучният процес.

Пак с цел бързо усвояване на уроците е добре всички изисквания да минат под формата на игра, която насърчава животното, а не го притиска. Ако стопанинът е създал добра комуникация със своя питомец и отделя времето, което му е нужно, да не се чувства самотен, то обучението и дресурата са леки и безпроблемни.

Способността да изпълнява сложни команди, е направила от това животно служебно куче. Обучението за подобни дейности обаче изисква работа със специалист, тъй като изискванията към такива служители са по-специфични. Възможностите да ги придобиват, показват, че холандските овчарки не отстъпват на другите подобни породи кучета.

Холандско овчарско куче

Всякакви прояви на грубост към това умно животно в процеса на дресировката му са напълно неприемливи. Похвалите и лакомствата за четириноги ще свършат много по-добра работа от грубата сила и натиска.

Това куче, въпреки че е много жизнено, притежава спокоен и уравновесен характер, лесно се адаптира към условията и изискванията, стига да произлизат от човека, който смята за свой стопанин и чието ежедневие може да споделя. Затова обучението на холандско овчарско куче трябва да се прави само от стопанина, който кучето признава.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest