miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Причини за депресия при кучето

Причини за депресия при кучето

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k746
депресия при кучето
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Депресията е характерно състояние не само за човеците, но и за представителите на животинския свят. Често пъти признаци на депресия проявяват кучетата. Такива симптоми са летаргия, липса на апетит при кучето, виене, промяна в настроението и поведението, деструктивно поведение.

Ако подозирате, че кучето ви е с депресия, трябва да се обърнете към ветеринарен специалист. А ето и какви са най-честите причини за депресия при кучетата. Запознайте се с тях, за да знаете как да помогнете на своя любимец.

Тъга

Кучето може да изпитва скръб по липсващ човек или друг домашен любимец. Ако кучето ви е живяло с друго куче, но се е наложило да бъдат разделени, или просто другото животно е починало, е напълно нормално вашият любимец да тъгува. Същото може да се случи и ако в дома ви е живял друг човек, но в момента той не е там. Кучетата усещат липсващата компания и скърбят.

Болест при кучето

Кучетата могат да изглеждат унили и ако страдат от физическо заболяване, което не лекувате. Тогава болестта на животното оказва влияние и върху поведението и настроението му.

Нов дом или промяна у дома

Котките свикват трудно с новостите у дома и се депресират, ако преместите предмети от интериора или се изместите в нов дом. Те обаче не са единствените, които реагират така. Понякога промяната на околната среда може да причини депресия също и при кучетата.

причини за депресия при кучето

Промяна на собственик

Една от най-честите причини кучетата да са в депресия е пълната смяна на обстановка. Например нов дом и нов стопанин. При такива случаи ще им трябва време, докато свикнат с новостите. А междувременно могат да изглеждат много тъжни.

Самота

Обръщате ли достатъчно внимание на кучето си или то скучае в дома ви по цял ден. Когато кучетата са самотни, те проявяват признаци на депресия. Тогава могат да започнат да дъвчат покъщнината или дори собствените си крайници, както и да се чешат непрекъснато. Можете да повлияете на проблема, когато правите по-дълги разходки с кучето и го занимавате с увлекателни игри, предназначени да стимулират ума му. Разбира се, при съмнения за депресия при кучето е наложително да се обърнете и към ветеринар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest