Miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Как да опитомим вълнисти папагалчета?

Как да опитомим вълнисти папагалчета?

Как да опитомим вълнисти папагалчета?

Най-интересната част от грижите за вълнистото папагалче е неговото опитомяване. То е най-трудното от всички занимания, защото изисква много търпение, такт и упоритост, но е най-приятното и вълнуващо време, прекарано с домашния любимец, защото го превръща в приятел за цял живот.

Какви стъпки са необходими за успешното опитомяване на вълнистото папагалче?

За да бъде успешно опитомяването, птицата трябва да бъде млада, когато започне този процес. Подходящо е това да започне с птиче на 30-35 дни. Отглеждано само и под непрестанните грижи на стопанина, то бързо ще започне да възприема човека като член на обществото му, ще го допусне до себе си и ще го обича безрезервно. Обикновено този вариант е възможен, ако птицата се вземе от животновъд, който ги развъжда. Ако се купува от зоомагазин, трябва да се прецени възрастта и пола, за което си има ясни указания. Проверка се прави по цвета на восковицата при младите мъжки е розова, а при женската светлосиня. Цветът на очите също е индикатор за възрастта - очите на младите птици са изцяло тъмни, без ирис.

При донасяне на вълнистия папагал вкъщи, кутийката, в която се транспортира, е добре да се отвори пред вратичката на приготвената за папагалчето клетка и да се изчака търпеливо само да влезе вътре. Клетката трябва да бъде на нивото на очите на стопанина, защото зрителният контакт в началото е най-важен. Добре е вълнистото папагалче да бъде оставено няколко дни да свикне с обстановката преди да започне опитомяването му.

Вълнисти папагалчета
Снимка: Uschi_Du/pixabay.com

Първата стъпка в контакта с него е, когато стопанинът застава близо до клетката и му говори с равен тон, за да свикне птицата с гласа му. Следващият ход е подаването на храна през пръчките на клетката. Когато започне да я взима, следва нова стъпка - стопанинът да постави ръката си в клетката, за да може птицата да стъпи на нея. Това означава, че човекът е спечелил доверието на своя питомец и вече може да го извади от кафеза, за да осъществи по-близък контакт с него.

При всички нови действия домашният любимец не бива да бъде ограничаван или насилван да направи нещо, което не иска. Насилие над волята му може да унищожи за миг граденото със седмици търпение.

След установяване на атмосфера на доверие и приемане отстрана на вълнистото папагалче, човекът може да започне обучение по игра с различни играчки, говорни умения, имитация на звуци и други.

Когато веднъж е спечелено доверието на красивата птичка, тя се превръща в незаменим и привързан приятел, който обича безрезервно своя стопанин и го разсмива и забавлява с веселото си бърборене и неспирни игри.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest