Miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Как да определим пол и възраст при вълнистите папагали

Как да определим пол и възраст при вълнистите папагали

Пол и възраст при вълнистите папагали

Стопаните на вълнисти папагалчета винаги достигат до момента, в който се задават въпроса: на каква възраст е моето птиче и от какъв пол е вълнистият папагал? Това не е само любопитство, а и израз на грижа, за да може да се коригира менюто или да се следи за някои възможни заболявания при по-възрастните птици, или да се устрои възможно най-добре вълнистото папагалче според пола му.

Как да определим пол и възраст на вълнистия папагал?

Сигурното определяне става лесно, ако се закупи вълнисто папагалче преди първото линеене, или се вземе от животновъд. Те имат на крачетата си пръстени, където е записана годината им на раждане, така е най-сигурно да се разбере точната възраст. В останалите случаи е трудно, защото птицата изглежда еднакво както на 5 така и на 15 години.

Какво трябва да знаем, за да се ориентираме във възрастта на вълнистия папагал? Нужно е да се обърне внимание на няколко ключови места по външния вид на вълнистото папагалче, които ще ни ориентират в изчисленията ни.

1. При младият мъжки вълнист папагал по цялата глава и горната част на гърба преминава ясен вълнообразен рисунък, дал названието на птицата. Възрастният има такъв, но вече размит и се различава трудно. Ако папагалчето има ивици до восковицата, то със сигурност не е преживяло първото линеене, а това значи, че е по-малко от 3-4 месеца, когато започва първата смяна на перата.

2. Младите вълнисти папагалчета имат изцяло черни очи, а при по-възрастните около зеницата се различава бял пръстен. С напредване на възрастта ирисът се променя, изсветлявайки до светло сив или кафяв. Когато папагалчето е с много тъмни очи - то със сигурност е под 4 месеца. Когато е с тъмно сив ирис - от 4 до 8 месеца. Когато е със светлосив или кафяв ирис - над 8 месеца.

3. Младите мъжки имат къса опашка. Тя расте обаче бързо, и щом станат на 2 месеца, вече е с нормален размер. Късичката опашка на птичето подсказва, че е на по-малко от 2 месеца.

Има и изключения - червенооките сортове вълнисти папагали имат винаги розов ирис. Рецисивният сорт винаги имат тъмно сиви очи, които никога не се променят.

4. Възрастните папагали имат по-ярки пера и по-светъл клюн. Възрастният папагал трябва да бъде огледан добре за състоянието на перата му. Тези, които са зле гледани, си скубят перата. Травмата е непоправима.

Вълнисти папагали
Снимка: Uschi_Du/pixabay.com

Като цяло вълнистите папагали живеят средно до 15 години в плен при добро гледане и 8-10 години в дивата природа.

Полът на вълнистите папагали също не е лесно да се определи от непрофесионалисти. Обикновено със сигурност това става ясно при половото съзряване на птицата на около 7-8 месеца. Цвета на оперението и поведенческите характеристики стават различни. Разпознаване обаче може да се направи по някои характерни особености.

- Младите мъжки имат лилаво или розово обагрен восък, както се нарича мястото, където са разположени носните отвори. При женските това място точно под клюна е в бледо син, бял или кафяв цвят.

- Женските вълнисти папагали имат по-спокоен характер. Те говорят по-малко, по-пасивни са и не вдигат шум като мъжките. Женските не реагират на отражението си в огледалото и не комуникират с него, както правят мъжките папагалчета.

Тези характеристики също не са напълно сигурни, защото промените често изненадват дори специалистите, така че сигурното определяне на пола става само при възрастните птици.

Прочетете също за характера на вълнистите папагалчета и чифтосването при вълнистите папагали.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest