Miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Хапят ли вълнистите папагалчета?

Хапят ли вълнистите папагалчета?

Хапят ли вълнистите папагалчета

На въпроса дали вълнистото папагалче хапе своя стопанин или друг човек, установил контакт с него, отговорът категорично е утвърдителен. По-интересно е кога и защо хапе това весело и пъстро малко птиче?

Причините за проява на агресия при папагала, каквато е хапането, винаги са обективни. Ето най-често срещаните.

1. Вълнистият папагал хапе, защото е в период на линеене - това е време, в което старите пера падат и на птицата израстват нови. Линеенето е характерно състояние за много бозайници и птици и папагалите не правят изключение. Това състояние обаче предизвиква дискомфорт на птицата, защото усеща сърбеж и това я прави раздразнителна и агресивна. В периода на линеене е добре вълнистото папагалче да не бъде безпокоено, тъй като най-вероятно ще отговори с хапане.

2. Като всяко живо същество папагалът може да е уморен, в лошо настроение или болен. Тези състояния обикновено лесно се разпознават с един поглед. Жизнерадостната иначе птичка стои потисната и с бухнала перушина. Това е знак, че не се чувства добре. Ако в такъв момент, стопанинът реши да го вземе на ръце или да си играе с него, птицата може да го клъвне, за да му даде знак, че се нуждае от спокойствие.

3. Поради хормонални причини - в размножителния период на вълнистото папагалче и по време на половото съзряване тази малка птичка усеща хормонално напрежение, което избива в нервност и агресия.

4. Когато папагалът се страхува за живота си той хапе - различни ситуации могат да бъдат разпознати от птицата като застрашаващи нейния живот и тогава тя се защитава с всички средства. Едно от най-силните оръжия, които притежава, е клюнът и птицата го използва безкомпромисно. Най-вече това се случва в периода на адаптация, когато вълнистото папагалче още не познава обстановката и се чувства несигурно. Опитомяването трябва да става постепенно и търпеливо, всяко избързване може да струва едно ухапване.

5. Вълнистият папагал защитава своята територия - тази птичка е териториална и брани своето. Всяко неразумно пъхане на пръст в клетката може да се накаже с кълване. Затова е по-сигурно да се взима птицата в ръце, когато е извън клетката си.

Не е разумно да се дразни птицата, когато се храни вълнистия папагал, почива или е заета с тоалета си. Такава нетактичност може да предизвика агресия при папагалчетата.

Прочетете още за поведението на вълнистите папагалчета и как се гледа вълнист папагал.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest