miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Характер и поведение на вълнистите папагалчета

Характер и поведение на вълнистите папагалчета

Характер и поведение на вълнистите папагалчета

Папагалите като цяло са изключително общителни птици и затова подходящи за домашни любимци, а за вълнистите папагалчета се знае, че са любимите папагалови птици. Това се дължи не само на пъстрото им красиво оперение, а и на характера и поведението им в дома на стопанина.

Няма по-весели и игриви създания от животинското царство, а като добавим и способността им да възпроизвеждат звуци и думи от човешката реч, те са наистина ненадминати по отношение на забавления, които доставят.

Всички папагали, включително вълнистите, са много интелигентни създания. Дали това им достойнство, или приятелското разположение към стопаните, е причина да бъдат предпочитани, е трудно да се определи. По-важното е удоволствието, което създават при наблюдение на ежедневието им.

Най-интересни като поведение са двойките вълнисти папагалчета. Те издават интересен звук, когато установяват контакт.Привечер пък те издават интересен мърморещ звук. Когато спят също мърморят и е забавно да се наблюдават.

Когато са разтревожени, ядосани или се конфронтират с някого, те изпъват главата си напред, отварят човката и изпъват пръстите на краката. Когато двама мъжки се конкурират за храна или женска те стават особено шумни, водят дори битки и тогава е нужно да бъдат разделени.

Тези малки птички живеят на двойки и когато мъжкият и женската изпитват нежни чувства един към друг, те се хранят взаимно и тази черта в поведението им е особено трогателна.

Вълнисти папагали
Снимка: Uschi_Du/pixabay.com

По поведение вълнистите папагали са много чисти птици и прекарват дълго време в грижа за перата си. Начинът, по който се грижат за себе си, е много забавен и си струва да се наблюдава. Те обичат непосредствената комуникация и използват и оперението се за целта. Когато вълнистото папагалче иска да изглежда силно и важно, то стяга перата около тялото си и се изправя в цял ръст. С крилата си пък показва нежност, или че му е горещо.

Типична черта от характера на вълнистото папагалче е, че обича да гризе всичко, до което има достъп, от пръчките на клетката до играчките си. Затова е необходимо птичето да бъде обградено от естествени за него материали, за да се избегне отравяне на папагалчето с предмети и растения.

Веселата птичка се забавлява лесно, тъй като обича да играе с играчки. Камбанки, кубчета, дори ключодържателят може да се окаже много забавна играчка за птичето. Поради това обучението на вълнистото папагалче е лесно и забавно, съзнанието му лесно може да бъде ангажирано и направлявано, а интелигентността му го прави добър и прилежен ученик.

Вижте също съвети при избор на вълнисто папагалче и какво ядат вълнистите папагали.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest