Miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Защо кучетата въздишат?

Защо кучетата въздишат?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k37
Защо кучетата въздишат?

Кучето ви вдиша и издиша дълбоко. Веднага ви прави впечатление и дори се чувствате леко виновни. Скучно ли му е? Или пък ви е сърдито за нещо? Дали сте се представили достатъчно добре като стопанин? Кучетата могат да издават различни звуци, като стоновете са сред тях. Вероятно вече сте се запитвали защо кучетата въздишат!

Всъщност обяснението на това кучешко поведение не е еднозначно. Причината е, че то е провокирано от различни причини, а за да разтълкувате посланието на четириногото, трябва да анализирате цялостната ситуация.

Кучешките въздишки могат да се дължат на положителни емоции, но и на отрицателни, издават зооспециалистите. Точно като своите стопани, те също имат различни преживявания. Затова трябва да се проследи цялостно езика на тялото на кучето.

Нека да започнем с отрицателните причини кучето да въздиша! Ако кучето ви гледа втренчено с широко отворени очи, застанало е в очакваща позиция и след това въздиша, вероятно се чувства неудовлетворено от нещо. Например е искало да си похапне от вашата храна, докато вие вечеряте, но не сте му дали, и то се примирява, въздишайки сърдито.

Куче в очакване

Друг вариант е кучето да иска да излезе на разходка точно сега, но вие да не можете. И тук то ще стои в очакване, може дори да лае, да скимти и след това да въздиша недоволно.

Ако кучето е болно, също може да въздиша, като дори може да става въпрос за задъхване и дихателни проблеми. Разбира се, тук ще познаете причината и по липсата на апетит при животното, залежаването и нежеланието за игра.

Кучето може да въздиша и ако е щастливо! Ако е било навън на разходка или си е похапнало, а после се е излегнало удобно, то притваря очи и блажено въздиша. Така то показва, че се отпуска и преминава в състояние на пълен релакс. Тогава тялото на питомеца е напълно неподвижно и спокойно. Няма как да сбъркате този момент, защото кучето ясно показва, че е доволно, щастливо и удовлетворено.

Не търсете чак толкова дълбок смисъл в кучешките въздишки. Кучетата издават много звуци и невинаги това е съзнателно. Освен това всяко животно е различно и има уникално поведение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest