miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Заболявания при ваймаранер

Заболявания при ваймаранер

Заболявания при ваймаранер
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Кучетата от порода ваймаранер са универсални и отлично балансирани животни - послушни, забавни и умни. Те са работни животни за лов или като помощници в полицията, но заедно с това от породата става и много лоялен и привързан спътник и приятел на човека.

Независимо от предназначението, с което се отглежда сребърният призрак, както още популярно наричат това чудесно куче, то трябва да бъде здраво, жизнено и бодро.

Като цяло ваймаранерът се смята за здрава и добре балансирана от тази гледна точка порода. И макар да се разболяват рядко, малките кутрета при избор за домашно отглеждане трябва да бъдат проверявани за заболявания, които могат да наследят от предците си. Наследствените патологии представляват немалък и неприятен списък. Ето обичайните заболявания при ваймаранера:

- Болест на Морела - Барлоу - ваймаранерите може да страдат от това кучешко заболяване, което е характерно на всички едри породи кучета, които растат твърде бързо. Животните имат дълги кости и оттам се получава окуцяване. По липсата на апетит и летаргичното поведение може да се познае болестта.

- Дисплазия на тазобедрена става - това заболяване е много характерно за кучетата и се проявява с дегенеративни промени в ставите в областта на ставите и бедрата. При заболяване животното се движи с гръб, а крупата му се спуска надолу. Не успяват да се качват и слизат по стълби.

- Болест на Вилебранд - това заболяване при ваймаранерите засяга кръвосъсирването. Кучето получава спонтанно кръвотечение от носа и има кръв в урината. Загубата на кръв е характерно състояние за болното куче.

- Чревни инверсии - получава се при счупване на чревните примки. Изявява се с продължителен запек при кучето. Ако не се лекува завършва със смъртта на животното.

Ваймаранер

- Проблеми с очите - ретиналната атрофия, волвулусът са все кучешки болести на очите, които могат да засегнат сребърния призрак.

- Разширяване и усукване на стомаха - патологията е характерна за всички едри кучета. Може да завърши със смъртта на животното и се развива много бързо.

- Хипотиреоидизъм - болестта на щитовидната жлеза се отразява в затлъстяване на животното, стерилност и умствено изоставане.

- Миастения - патологията се проявява като мускулна слабост. Кучето не може да преглъща, да лае и не отговаря на физическо натоварване.

- Дегенеративна миелопатия - болестта разрушава мозъка. Най-често страдат възрастните домашни питомци. Губят координация, краката им отслабват, падат рязко.

За да бъдат предпазени животните от опасни болести, първата грижа на стопанина трябва да бъде имунизацията срещу тях, защото ваксините могат да спестят на кучето опасни и застрашаващи живота му заболявания като бяс, лептоспироза, инфекциозен хепатит, ентерит и други. Здравето на кучето е от първостепенно значение!

Вижте още съвети за хранене на ваймаранер и любопитни факти за характера на сребърния призрак.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest