Miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Плодове и ядки за папагалите

Плодове и ядки за папагалите

Плодове и ядки за папагали

Папагалите обичат плодове и те съставляват основна част от храната им в естествената им среда. Не подминават и ядките, които също се намират в изобилие в природата.

Папагалите са любители основно на тропически плодове и това е обяснимо, такива има в техните местообитания. С пресни и свежи плодове се осигурява не само необходимото количество на витамини и минерали, но и отлично настроение на домашния питомец, който се забавлява много с ярките и красиви цветове на плодовата част от менюто си.

Кои са любимите плодове и ядки на папагалите?

Кайсиите, ананасът, портокалите, динята, бананите, гроздето, крушите, гуавата, пъпешът, смокинята, кивито, ягодите, кокосовите орехи, мангото, папаята, касисът, боровинките, ябълките са плодове, които дават на папагалчето всички възможни и необходими витамини, минерали, вода, фибри, белтъчини, въглехидрати, флавоноиди, антоцианини, необходими за правилното функциониране на системите и органите им. Дивите плодове могат да имат по-висока хранителна стойност за папагала, като примерно дивите смокини, които превъзхождат културните.

Бадемите, бразилският орех, лешникът, кашуто, орехите, фъстъците, кедровите ядки, слънчогледът, овесът, просото, и други освен витамини и минерали дават и нужните мазнини, протеини, аминокиселини, баластни вещества, белтъчини и въглехидрати, те съдържат и разтворими фибри. С тях обаче трябва да се внимава особено много. Не бива да се дават осолени, което е първото изискване към всички ядки. По-ценни са в сурово състояние.

Необходимо е да се вземе предвид, че ядките за папагала много лесно се заразяват с гъбички и затова е нужен стриктен контрол какво точно се дава на птиците. Някои ядки, като бадем, съдържат прекалено много мазнини, затова се дават по малко, само като лакомство. Фъстъците могат да отровят птиците, ако са с лошо качество. Черупката на кашуто е отровна за папагалите. Ореховите черупки пък са чудесна играчка за различните видове папагали.

Сушени плодове и ядки

Всеки собственик на папагал трябва да знае като основно правило при хранене на папагалите, че не бива да им се дава авокадо, то е отровно за тях.

Вижте също: Заболявания при папагалите и съвети при избор на подходяща клетка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest