Miau.bg»Статии»Мъници»Зайчета»Сеното за зайци: основата за здравословна диета

Сеното за зайци: основата за здравословна диета

Сеното за зайци: основата за здравословна диета

Една разходка из кътчето за малки животни в магазините за домашни любимци ще ви накара да си помислите, че единствената храна за зайци е под формата на смес от кафяви гранули (и много пъти с хвърлени вътре царевични зърна и други нездравословни добавки).

Но това съвсем не е вярно. Основната храна на домашните зайци всъщност не се гранулите. Най-важната съставка за здравословното хранене на зайчето е сеното. Особено важно е прясно сено да се предоставя на зайците по всяко време, за да могат те да си похапват, когато пожелаят.

Защо сеното е полезно за домашния заек?

Фибри за храносмилане

Зайците имат храносмилателни пътища, които са специално пригодени за разграждането на влакнеста растителност. Сеното осигурява фибри, необходими за поддържане на храносмилателната им система здрава и активна. Нарушаването на храносмилателния цикъл на заека може да причини стомашно-чревен застой - състояние, при което съдържанието на храносмилателния тракт се втвърдява и заекът не може да се изходи. Предоставянето на неограничено количество прясно сено помага за предотвратяването на това сериозно, понякога дори смъртоносно състояние.

Храна за здрави зъби

Хранене на зайчето със сено

Сеното не само е необходимо за доброто храносмилателно здраве, но и за пиленето на заешките зъби, които непрекъснато растат. Редовната консумация на сено помага на зайците да не развиват остри куки на зъбите си, известни като моларни шпори. Моларните шпори могат да бъдат много болезнени, което често води до това зайците да спрат да се хранят. Ако това се случи, може да настъпи стомашно-чревен застой.

Какъв вид сено да даваме на домашния заек?

За зайчетата бебета, люцерната осигурява високото калорично съдържание, необходимо за тяхното развитие. След като зайците достигнат седеммесечна възраст, те постепенно трябва да преминат на тимотейка, овощна трева и/или овесено сено. Ако имате алергии, е препоръчително да потърсите два пъти рязано сено. Когато се прибира сеното, първото му рязване включва много стъбла и семенни глави (и неизбежно много цветен прашец). Второто рязане се състои от по-меко сено, което включва повече листа и по-малко стъбла и семенни глави, като по този начин значително се намаляват алергичните реакции при хората.

От къде да закупим сено за домашния заек?

Обикновено може да намерите торби със сено в повечето магазини за домашни любимци. Въпреки това, най-икономичното място за закупуване на сено е директно от местна ферма. Можете да закупите сено на едро (от балата) за малка част от цената на торба със сено за домашни любимци от магазина. Една бала (съхранявана на хладно и сухо място) може да храни един заек в продължение на месеци.

Ако във вашия район няма ферми, не се притеснявайте. В днешно време има много реномирани онлайн търговци на сено. Можете дори да го поръчате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest