miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Важни грижи при отглеждане на папагал Жако

Важни грижи при отглеждане на папагал Жако

грижи за папагал жако

Според специалистите папагалите Жако трябва да се отглеждат както се отглежда малко дете. Казано с други думи, папагалите изискват огромно внимание, любов, разбиране и всеотдайност, за да може обучението и отглеждането да имат желания ефект. Грижите са всекидневни, както и при децата.

Като първа стъпка в подхода трябва да дойде осъзнаването, че папагалът Жако е много интелигентна птица, с чувствителен характер.

Когато им се дава много като любов, внимание, грижи, те също са в състояние да дадат на стопанина си незабравими преживявания, включително да се научат да говорят, защото принципно този папагал е говоряща птица, но дали ще започне да говори зависи от отношението към него, от времето, което се отделя за общуване със собственика, от начина по който се отглежда.

За да се чувства птицата добре, тя има нужда да бъде в чест контакт със стопанина си. Затова клетката на пернатия домашен питомец е добре да се постави в помещението, където семейството прекарва най-много време, за да се чувства и папагалът като част от домашното общество на човека, към когото е привързан най-силно.

Нормалната температура в помещението, чистият въздух заради доброто проветряване са условия да се чувства и птицата добре, не само хората. В никакъв случай обаче не бива да бъде оставяна клетката на течение. Доброто осветление на помещението също е важно.

Храната на папагала е от съществено значение за доброто обгрижване. Висококачествената и разнообразна хранителна диета и непрекъснатият достъп до чиста прясна вода ще запази папагалчето в добро здраве и кондиция.

Здравословното състояние стои редом с грижите за доброто хранене. Клюнът, перата и ноктите са проблемните зони, които трябва да се следят. Най-често перата и клюнът са проблемните места, защото болестите са по тях. Затова промените по тях са сигналът да се търси квалифицирана лекарска помощ.

Папагал жако важни съвети

Хигиената е важна не само за хората. Същото важи и за домашните любимци, включително папагалите Жако. Почистването на клетката, отстраняването на отпадъци, дезинфекцията са рутинни дейности, без които добрата грижа за птиците Жако е невъзможна.

Тъй като Жако са много активни и общителни, те се нуждаят от играчки, за които стопанинът трябва да се погрижи да присъстват, както и други домашни любимци, за да имат компания в отсъствие на стопаните.

Трябва обаче да се знае, че този вид големи папагали са способни на силна любов и омраза и изборът на компания е много деликатен момент за Жако.

Наличието на забавления за птицата обаче не освобождава стопанина от необходимостта да отделя време на пернатия си питомец. С много внимание и усилия той може да научи около 30-50 думи. Обучението трябва да се провежда от човека, към когото Жако е привързан, защото тези папагали се привързват само към един от членовете на дома, в който се отглеждат.

Всъщност Жако е в състояние да усвои базовия речников запас за ежедневно общуване и при много хора, така че говорещият Жако е изключително ценна компания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest