Miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Защо папагалът не яде?

Защо папагалът не яде?

Защо папагалът не яде?

Здравето и дълголетието на домашният папагал зависят от грижите, които се полагат за него, на първо място от храната за папагали и водата, които приема. Балансираната хранителна диета и достъпът до чиста прясна вода са условието за жизнен вид и дълъг щастлив живот на красивия пернат питомец.

Понякога храненето на папагала създава обаче тревоги на собственика. Те се изразяват в отказ от храна и вода на птицата. Какви може да са причините и как да се реагира на тях?

Най-напред трябва да се знае, че птицата се нуждае от 1, 5-2 чаени лъжички зърнени храни на ден, а плодовете и зеленчуците могат да бъдат в неограничено количество.

Храната е най-добре да се сложи в клетката рано сутринта, за да може птицата да яде по всяко време. Папагалите са интелигентни животни и не изяждат всичко наведнъж, а колкото им се яде.

Но понякога папагалът не яде.

При отказ от храна причините могат да бъдат от различно естество и трябва да се намери вярната в случая.

Една от причините папагалът не яде е преместване в нов дом. Промяната в условията на живот и вида на клетката, на купичките за храна и вода е повод за стрес при птицата. Това води до отказ от храна. В този случай е необходимо време, за да може папагалчето да свикне с новото обкръжение.

Друг вариант е при смяна на клетката. Новата вътрешна среда може да попречи на папагала да се ориентира и да намира храната си. Добре е да се приготвят няколко хранилки и поилки или част от храната да се постави на дъното на клетката, за да се ориентира птицата по-лесно.

Защо папагалът не яде?

Некачествената храна също е предпоставка за отказ на папагала от хранене. Този момент обикновено е съпроводен от по-течни изпражнения и лекарството е само едно - моментална смяна на храната с първокачествена.

Не бива в никакъв случай да се правят опити домашният питомец да се храни насила. Това ще стане причина за допълнителен стрес, а може и да нарани птицата.

По-сериозен проблем представлява отказът от вода. Известно е, че папагалите много бързо се дехидратират, достатъчен е един ден. Понякога при този проблем до смъртта на папагала има само 2-3 дни. Затова тревогите са оправдани.

Ако изглежда, че папагалът не пие вода, но е жизнен и изглежда добре, може би тревогата е неоснователна. Той със сигурност пие, но във време, когато не е наблюдаван.

Ако обаче наистина се е отказал от водата трябва веднага да се установи причината и да се потърси съдействието на ветеринар. Може би папагалът е болен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest