Miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Кои са най-здравите породи кучета

Кои са най-здравите породи кучета

Кои са най-здравите породи кучета
Повод за малко куче, автоматичен, 5 метра
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Повод за малко куче, автоматичен, 5 метра
19.00 лв.
Виж ››

Ако имате домашен любимец, тогава със сигурност знаете, че той се превръща в част от семейството. Именно затова стопаните се стараят да се грижат добре за своите четириноги приятели, водейки ги на редовни профилактични прегледи и хранейки ги с качествена храна.

Въпреки старанието ви, има фактори, които не зависят от вас по отношения на здравето на кучетата. Един от тях е и породата на животното, която оказва безспорно влияние на това колко здраво е едно куче. Кои са най-здравите породи кучета?

На първо място са бигълите, които безспорно са любимците с най-крепко здраве от всички четириноги приятели. Това проучване бе официално публикувано от изданието "Спрус петс". Тази порода е не само много умна, а и безумно сладка, затова с всяка година нейните фенове се увеличават. Именно бигълите се засягат най-малко от различните патологии и заедно с това имат най-дълъг живот сравнено с другите здрави породи кучета.

Въпреки това те си имат и своите слаби страни, а именно при тези любимци са ставите на бедрата и очите, които най-често страдат от някакви заболявания. Въпреки всичко това тази порода е изключително активна, което важи за целият им живот.

На второ място в класацията ни за най-здравите породи кучета се нарежда австралийското овчарско куче. Според изследванията те са едни от питомците с най-добра физическа подготовка.

Няма как да не споменем и факта, че тези домашни любимци са изключително умни и лесно се поддават на дресировка дори на сложни команди. Подобно на бигълите, така и тази порода може да страда от ставни проблеми, поради по-голямата си физическа активност.

С отлично здраве могат да се похвалят и чихуахуа, които често живеят дори до 20 години, което за кучетата е наистина много. Характерна особеност е това, че тази порода много рядко боледува, а най-слабите места при тях са колената, сърцето и очите.

Здраво куче

На последно място в класацията за най-здравите кучета в света се нарежда породата хрътки. Макар продължителността им на живот да е средно около 12-13 години, те се радват на наистина крепко здраве.

Важна особеност е храненето, тъй като ако се неглижира, тогава могат да възникнат множество проблеми със стомаха. Кучетата, които също страдат доста по-рядко от различни патологии са пуделите, хъскитата, бордър колитата и кръстоските на различните породи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest