Miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Колко години живеят папагалите?

Колко години живеят папагалите?

продължителност на живота на папагалите

Когато се подбира папагал за домашен любимец, най-често се мисли за вида му, големината и дали ще може да говори. После се мисли за начина на отглеждане и грижите и най-накрая остава въпросът за продължителността на живота на папагала. Този въпрос обаче е от изключителна важност. Защо?

Папагалите са птици, при които продължителността на живота варира в най-широки граници. Те живеят от 15 до 100 години. А това означава, че някои видове трябва да бъдат отглеждани с идеята, че продължителността на живота на стопаните им е по-малка от тази на домашните любимци, а това пък изисква обмисляне на въпроса кой ще поеме птицата след това.

От какво зависи продължителността на живот на папагали?

Много папагали загиват преди отредената им от природата възраст заради неправилното отглеждане. Преждевременната смърт на домашния любимец се дължи на безгрижното поведение на собствениците, което води до фатални травми на птицата, неглижиране на появил се здравословен проблем, неправилна поддръжка, грешки при хранене на папагала и други.

Факторите, от които зависи колко ще живее папагалчето зависят от вида, към който принадлежи, от условията, в които се отглежда, от размера му, от здравословното му състояние и склонността към определени заболявания.

Като общовалидно се счита, че папагалът живее по-дълго в плен, отколкото в естествената си среда. Големите папагали, като какаду живеят много по-дълго от малките папагали.

малки папагали продължителност живот

Други фактори, които оказват влияние върху продължителността на живота на папагалите, са особеностите на характера на птиците. Папагалите са много общителни и ако стоят дълго сами, това ги депресира силно.

Страданието от липсата на комуникация се изразява по много начини и влияе на качеството и оттам на продължителността на живота. Или са нужни две папагалчета, които да си правят компания, или собственикът трябва да поддържа непрекъсната комуникация с птицата, ако е сама.

Средна продължителност на живота на малките папагали

Най-популярни от малките папагалчета са от вида вълнисто папагалче. Тяхната продължителност на живота е около 15 години. При добро отглеждане може да достигнат и до 20 години. Толкова живеят и папагалите Лори.

Средна продължителност на живота на средните папагали

Средните по големина папагали живеят от 20 до 30 години средно. Папагалите със синя глава живеят средно около 20 години, а Жако живеят от 25 до 30 годни средно.

Средна продължителност на живота на големите папагали

Големите папагали имат продължителен живот. Средно живеят от 30 до 50 години. Амазоните живеят средно 50 години, а какаду средно живее до 50 години, но има документирани папагали от вида, проживели по около 70 години.

За да се удължи животът на домашният любимец, той трябва да се отглежда правилно и се прилагат добри грижи за папагала.

Ако все още нямате пернат приятел, но си търсите, вижте тези обяви за папагали.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest