Miau.bg»Статии»Рибки»Болести при Рибките»Болести при рибки плати

Болести при рибки плати

Болести при рибки плати
Снимка: Aqe/pixabay.com

Тропическите аквариумни рибки са най-често отглежданите рибки от акваристите. Те са непретенциозни, повечето са мирни обитатели и са пъстри, интересни, някои са с красиви удължения на перките, което ги прави много занимателни за наблюдение.

Добрата новина е, че са издръжливи и енергични и ако се спазват изискванията за поддържане на аквариума, те не създават проблеми на собствениците си. Все пак всеки любител на тези нежни създания трябва да бъде готов да се справи с предизвикателството, наречено заболявания на тропическите рибки. И тъй като това е трудна задача, която много често завършва с неприятен резултат, търсенето на най-издръжливите видове е разбираемо. В това отношение много подходящи за домашни любимци са рибките плати.

Платите се отличават с жизнеността си и най-вече те рядко донасят болест на другите обитатели на аквариума, когато се заселят по-късно, но все пак собственикът на аквариумни рибки трябва да бъде наясно с опасностите и задължително да предвиди карантина за всяка нова плата, която ще попълни редиците на обитателите на съда.

Болестите, от които страдат платите, не се различават съществено от тези, които се срещат при останалите тропически рибки. Болест в аквариума се появява по различни причини, тя идва от паразити. Такива са камшичестите едноклетъчни, ракообразните, гъбичките и бактериите, плоските червеи, рибните пиявици и други. Болести при рибките плати обаче могат да се появява и от недостиг и недохранване, грешки в поддръжката и отравяния, от пренаселен аквариум и други неправилни решения на аквариста.

Външните заболявания се откриват по-лесно, защото те се отразяват върху перките, тялото, очите и изобщо във външния вид на рибите, но при вътрешни инфекции е по-трудно да се разбере какво се случва с домашните любимци. Най-добрият начин за разпознаване на здравословен проблем е неестественото поведение и странните движения на поразените рибки.

Чести заболявания при платите:

Рибки

- Ихтиофтириус - паразитно заболяване, при което се получават бели петна по перките, хрилете и по цялото тяло. Това е много силно заразно заболяване с висока смъртност, но е лечимо, ако се хване и лекува навреме. Най-често лошото качество на водната среда причинява това заболяване при рибките;

- Лернеоза - причинява я ракообразно, което се настанява под кожата на рибката. Тъй като води по сърбежи рибката се търка в стените на аквариума и се разранява. Третирането е с противопаразитни лекарства;

- Трематодоза - плоският червей е причина за това заболяване при платите. Промените при рибките са както видими външно - зачервяване, побеляване, така неестествени движения на рибката, тя усилено движи хрилете си заради сърбежите. Подобряването на качеството на водата и противопаразитните средства решават проблема;

- Загниване на перките - причинителят е бактерия, която се появява най-често в препълнени аквариуми. Тъканите загниват, като гнойта може да се види. Малките рибки са много податливи и обикновено загиват.

- Отравяне с амоняк - натрупването на излишен амоняк е причинено от понижено качество на водата. Рибките реагират със зачервени хриле, качване на повърхността на аквариума, където се борят за въздух. Трябва моментално да се смени половината вода в аквариума, за да се подобри качеството на средата.

Прочетете още: Защо умират рибките

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest