miau.bg»Статии»Мъници»Други Мъници»Кои са любимите зеленчуци на домашните зайци?

Кои са любимите зеленчуци на домашните зайци?

МарияМария
Новак
1
Кои са любимите зеленчуци на домашните зайци
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Домашните зайци – едни малки, пухкави топки щастие, които носят радост на своите собственици. Зайчетата не изискват особено претенциозни грижи – за тях най-важни са храненето и хигиената.

Въпреки това е от изключителна важност да избирате подходящи храни за зайци. За да се развиват правилно, домашните зайци се нуждаят от специална диета и много, много любов.

В тази статия ще научите повече за домашните зайци – как да се грижите правилно за тях, с какво да ги храните и кои са техните любими зеленчуци, с които да съобразите диетата им.

Домашни зайци – произход и характеристика

Домашните, или питомните, зайци са питомен вид на зайците „подземници”. Счита се, че за първи път са се появили в Китай – 4 в. пр. н. е., като домашни любимци.

В момента съществуват над 60 различни породи зайци, като при домашните зайци се проявяват седем разцветки. А именно – едноцветни зайци, пъргави такива, албиноси, сребърни, хималайски, многоцветни и пъстри. Според класификацията на козината се делят на четири вида.

Питомните зайци са тревопасни животни, които се хранят главно според сезона. Те трябва да се хранят правилно, за да си набавят нужните хранителни вещества. Тъй като не могат да се набавят от храната на гранули, е препоръчително да храните Вашия заек с пресни плодове и зеленчуци. Сега ще разберете и кои са те.

Хранене на домашните зайци

Свежите зеленчуци са неотменна част от менюто на зайците. Те стимулират развитието и растежа им, като им осигуряват нужните витамини и минерали. Изборът на зеленчуци за зайците трябва да бъде много внимателен – съществуват такива, които могат да навредят на Вашия домашен любимец и да му причинят дискомфорт.

Хранене на заек
Снимка: pixabay.com

Поради наличието на нитрати в зеленчуците на пазара, е хубаво те да бъдат накисвани във вода преди консумация. Препоръчителното време за киснене е около един час, след което трябва отново да измиете храната на Вашия любимец със студена вода.

Декоративните зайчета могат да консумират средно по две чаши пресни зеленчуци (за такива между 2 и 2, 5 кг.). Количеството трябва да бъде разделено на равни части, които да се дават няколко пъти на ден.

В началото трябва да захраните заека постепенно – започнете с малко дневно количество, което да увеличавате с всяка изминала седмица. Важно е да наблюдавате реакциите на Вашия малък приятел – дали храната му понася и как реагира на нея.

Любими зеленчуци на зайците

Любимите зеленчуци на опашатите ни приятели са много и различни, но ето и най-популярните сред тях:

Моркови: Те са богати на въглехидрати, каротин, минерални вещества и витамини. Препоръчителната дневна доза варира от 50 до 200 гр., в зависимост от теглото им.

Картофи: Източник на витамини и въглехидрати. Да не се превишава доза по-голяма от 150 гр. на ден.

Зеле и цвекло: Изключително любими зеленчуци на декоративните зайци. Те са богати на целулоза, витамин С и са полезни за кръвта.

Тиква: С препоръчителна доза от 50 до 200 гр. на ден.

Царевица: Съдържа около 10% протеин, скорбяла, захари и мазнини.

Грах: Отново богат източник на протеин, който е любим на опашатите животинки.

Зайците ядат грах

Други любими зеленчуци на зайците са: аспержи, броколи, глухарче, детелина, рукола, спанак, целина и тиквички.

Декоративните зайчета имат нужда от балансирана и ползотворна диета. Всеки стопанин трябва внимателно да подбира храната на своя домашен любимец, като се грижи за заека, за неговото здраве и комфорт. Набавяйки на зайчетата храна, богата на витамини, ние им осигуряваме един по-добър начин на живот!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest