Miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Папагал Амазона

Папагал Амазона

Папагал Амазона
Снимка: Cet-Toutunart/pixabay.com

Всеки, който цени интелигентните и игриви папагали, желаещи да са център на вниманието, да бъдат обгрижвани и да им бъде демонстрирана обич към тях, а самите птици да са активни, любопитни и весели, трябва да си вземе екземпляр от вида папагал амазона.

Амазона са вид папагали, предразположени към често бърборене със стопаните, а освен това показват завидни умения на акробати. Около тях атмосферата обикновено е приповдигната и радостта е чувството, изпитвано от околните. Те самите са с твърде променлив характер и често менят настроението си, ако не са добре възпитани от малки, може да станат дори агресивни или да крещят силно и неприятно.

Тъй като са най- търсени за домашни любимци, добре е да се познават малко по-добре като представители на голямото семейство на папагалите.

Произход на папагалите амазона

Амазонски папагал е общото название на папагалите от род Амазона. Това са средни на големина папагали, родом от Новия свят.

Родът Амазона е въведен от френския натуралист Рене Урок през 1830 година. В последствие родът е определен като Южна брашнеста амазонка от италианския зоолог Томазо Салвадори през 1891 година.

Името на рода е латинизирана версия на името Amazone, дадено им през ХVІІІ век от дьо Буфон, който вярвал, че видът е родом от амазонската джунгла.

Класификацията е доста затруднена, тъй като всяко следващо проучване върху тях променя отново родовото и видовото разделение. Например жълтоликият представител на амазоните традиционно е поставян в рода на тези птици, но последни проучвания показват, че той е по-близък родствено до късоопашатия папагал и видовете от рода Pionus, което води до прехвърлянето на папагала в монотипен род.

Отделно популациите папагали амазона, които са живели на карибските острови Мартиника и Гваделупа вече са изчезнали. Не е известно дали са били отделни видове или подвидове, или произхождат от папагали, внесени на двата острова от хората. Затова ги смятат за хипотетично изчезнали. Няма доказателства за тях и таксономията им не може да бъде установена.

Популациите на няколко вида папагали са описани главно в трудовете на ранни пътешественици, но те не са научни. Чак през 20-те години на ХІХ век натуралистите създават научна база данни, без да ползват ранните източници Затова има някои неизяснени моменти. Папагалът на Джордж Едуардс например е смятан за различен, изчезнал вид, но е възможно да е бил жълтоклюнна или кубинска амазона с отклонения в оцветяването.

Как изглежда папагалът амазона?

Амазоните са големи папагали. Достигат на височина около 40 сантиметра, поради което изискват големи клетки или волелиери. Отличителният им белег е ярко зеленото оперение на тялото.

Папагалче от вида Амазона
Снимка: 538778/pixabay.com

Познати са 27 вида амазона, като няколко от тях са добре познати като домашни любимци. Ето кои представители на вида обитават човешките домове.

Оранжевокрила амазона

Научното название на този подвид е Amazona amazonica. Това е най-разпространената от всички амазони. В миналото са наричали птицата амазоната на бедния, защото е била най-евтината. Птиците са очарователни по характер, маниерите им са прелестни и забавни. Те могат да се боксират с въображаем противник, предизвиквайки весел смях. Може също така да напада сенките по стените, докато държи перата на врата си настръхнали и демонстрира нападателна позиция. Има много добри говорни възможности и силно се привързват към стопаните.

Оперението на птицата е ярко зелено, на главата има синьо и жълто-оранжево, а когато лети се наблюдават светло оранжевите пера на крилата. Има бледо сивкава човка.

Белочела амазона

Научното название на вида е Amazona albifrons. Белочелата амазона е най-малкия вид от тези птици. Понякога неправилно я наричат очилата амазона. Имат ярко изразен полов диморфизъм. Мъжките имат червени пера на крилата. При женските тези пера са зелени. Женските са и по-тихи от мъжките. Видът има репутация на пакостливи и шумни папагали, които понякога се опитват да хапят. Много са активни и затова се нуждаят от по-голяма клетка, когато се отглеждат като домашен питомец. Белочелата амазона рядко има проблем с дъвчене на собствените пера. Най-големите проблеми с тях са силните крясъци и трудността на научат човешки думи. Тези точно не са сред най-добрите говорещи папагали като Папагал Александър, Електус и Жако.

Синьочела амазона

Латинското име на вида е Amazona aestiva. Синьочелата амазона има два подвида, като единият е по-разпространен и показва прекрасни цветове със светложълти и ярко алени орнаменти по раменете. Тази птица има повече сини оттенъци по главата си. Някои от индивидите са много схватливи и приятни за отглеждане, но има и силно агресивни папагали. По-агресивни са мъжките, защото са териториални.

Жълтоглава амазона

Латинското название на птицата е Amazona ochrocephala. Жълтоглавите амазони са известни с красивия си външен вид и жоворните си умения и затова са най-търсеният и скъп вид папагали амазона. Главата на птицата е изцяло жълта, а в оперението правят впечатление яркият зелен и жълт цвят. Тези амазони обичат музиката и са способни да възпроизвеждат добре известни цели арии. Говорят много добре и се впечатляват от женските гласове. Крещят силно и могат да хапят, но не и любимите им хора.

Жълтоврата амазона

На латински се нарича Amazona ochrocephala auropalliata. Този подвид се отличава с жълтото петно на врата си и се счита за най-добър от всички други. Тя е изключително интелигентен папагал и се нуждае от подобни собственици. Агресивни са дори женските индивиди.

Петниста амазона

Нейното научно име е Amazona farinosа и в превод означава брашно, или брашнена. Това е най-голямата по размер амазона. Много благородна птица, трудно може да бъде провокирана да хапе, но е най-шумна. Понякога издава звук, подобен на магарешки рев.

Амазона на дърво
Снимка: alvaroas8a0/pixabay.com

Жълтобуза амазона

Латинско име на този вид амазона е Amazona automnalis. Тези птици са със среден размер и набити на вид. Добри компаньони са, макар да издават силни крясъци. Любопитни и енергични, те говорят добре. Мъжките стават агресивни напролет, по време на размножителния сезон. Много са лоялни към хората.

Зеленобуза амазона

Нейното латинско име е Amazona virigenalis. Това е малък и строен вид папагал. Произхожда от Мексико. Много активни и игриви птици са, но са доминиращи спрямо по-малки и дребни птици от вида. Много добре се разбират с децата.

Най-важни сведения за вида амазона

Обитаваните територии на вида амазона в дивата природа са горите на Южна и Централна Америка. Много са социални, интелигентни и общителни. Летят на ята, за да търсят храна. Сред най-големите бъбривци и имитатори сред папагалите са.

Храната на папагалите амазона включва семена, ядки и плодове. Трябва да се знае, че са склонни към затлъстяване и храненето на папагалите в плен трябва да се провежда разумно и балансирано.

По време на размножителния сезон, който започва през април и май и продължава цялото лято, амазоните са по-шумни и агресивни.

Половата зрялост при папагалите при тях настъпва на 4-5 години.

Женският папагал снася 2-4 яйца, които мъти 29 дни.

Продължителността на живота при папагал амазона е до 60 години.

Поради силната търговска дейност с вида някои от подвидовете вече са застрашени в дивата природа. Затова търговията с тях е обявена за незаконна в естествените им местообитания и те са защитени от международната конвенция за търговия с диви животни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest