Miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Папагал Розела

Папагал Розела

Папагал розела
Снимка: pen_ash/pixabay.com

Папагалите са необикновено голямо и многобройно семейство, което поразява със своето разнообразие и великолепие, изненадва с интересни видове и ни оставя възхитени от възможностите на природата да проявява толкова креативност и талант в рамките на един птичи вид.

Сред всички папагалови птици един вид прави впечатление с необикновено ярките цветове в оперението, наличието на необичайни кантове, което създава у наблюдателя впечатление, че птицата е покрита с многоцветни люспи. В същото време папагалът е много весел и общителен, приятелски разположен, не се нуждае от специални грижи, лесно се обучава и е любим на развъдчиците по цял свят, защото бързо става неразделна част от семейството, което го отглежда.

Любителите на папагали сигурно са се досетили, че това е представяне на папагал розела. Какво още можем да научим за симпатичната птица, която е популярен домашен любимец и в България, подобно на животни като гълъбите, пъдпъдъците, канарчетата, папагал Александър и др.?

Класификация и етимология на папагал розела

Розелите са цветни австралийски папагали от рода Platycercus. Те са сред най-колоритните представители на дългоопашатите папагали от Австралия и са популярни, защото може да се видят на почти цялата територия на Южна Австралия и остров Тасмания. Най-характерната им особеност е дългата им стъпаловидна опашка, почти половината от дължината на птицата се пада на опашката. Този техен отличителен белег е намерил отражение в наименованието им. То се превежда като широкоопашен или с плоска опашка и отразява още една черта, характерна за розелите и други членове на вида папагали, които са с широка опашка.

Родът и описан от натуралиста Никълъс Вигорс през 1825 година. Името Platycercus е получено от древногръцкото platuuerkos - широкоопашат. За най-близък роднина на розелата се сочи друг австралийски род - Barnardius, а някои изследователи смятат, че рода Pserhotus стои най-близо до този на розелите.

Най-ранните заселници от Европа срещали източната розела в Роуз хил, Нов Южен Уелс и затова наричали птицата Роузхил, което постепенно започнало да звучи като роузилер, а накрая като розела.

През 1825 година видът е определен въз основа на интересната архитектура на опашката и крилата.

Сред розелите има най-общо три групи. Те са тези със сини бузи, с бели бузи и жълти бузи. Разликите, които са наблюдавани в оперението, са подсилени от молекулярните проучвания, проведени през 1987 и 2015 година. Те поставят жълтобузите като основна издънка на рода.

Като цяло папагалът розела е средно голям вид от тези птици. Има описани 6 вида и много подвидове. Името на всеки вид подсказва и тяхното оцветяване. Те са си взимодействали в развитието си, създавали са се хибриди и така разнообразието е станало твърде голямо.

Описание на папагал розела според вида

Западна розела

Това е най-малкия вид папагал розела. Дълга е 26 сантиметра. Мъжкият е червен, с жълти петна по бузите, зелено тяло и тъмнозелена опашка. Женската западна розела е по-скучна като оцветяване - има зелена глава, червеникаво чело, жълти бузи и пъстри зелено- червени долни части Човката на птицата е белезникава, а ирисите- тъмнокафяви. Разпространена е в Югозападна Австралия. Има 2 подвида.

Пурпурна розела

Розела
Снимка: PublicDomainPictures/pixabay.com

Дълга е 36 сантиметра и наброява 7 подвида, три от които са тъмночервени. Бузите, гърлото и външните кантове на крилата и опашката са ярко сини, а вълнообразният рисунък по гърба и крилата е черен. Двата пола пурпурна розела нямат съществена разлика в оцветяването. Може да се види в източна и югоизточна Австралия.

Зелена розела

Това е най-големият вид розела. Дълга е 37 сантиметра, има жълта глава и долни части. Нейните бузи са сини, има червена лента на челото. Перата на гърба и крилата отвътре са черни, а перата на външните крила са зелени и сини. Опашката е зелена. Ирисите са тъмнокафяви, а човката е светлосива. Разпространена е на остров Тасмания.

Бледоглава розела

Този вид има бледо жълта глава и бели бузи, в които се наблюдава синкав оттенък. Перата на гърба преливат от жълт в синьо-зелен цвят с черни щрихи. Перата на корема са светло сини или синьо- зелени, а подопашните пера са червени. Крилата на бледоглавата розела имат лилав кант. Тялото е дълго 32-33 сантиметра. Има 2 подвида и е разпространена в Източна Австралия.

Източна розела

Тази птица е дълга около 30 сантиметра. Източна розела има червена глава и бели бузи. Нагоре гърдите са червени, а надолу са жълти. Перата на гърба и раменете са черни с полета в зелено или жълто. В цвета на крилата има също сиво, а опашката е тъмно зелена. Разпространена е в Австралия и Тасмания, а също така е въведена в Нова Зеландия.

Северна розела

Този вид папагал розела е дълъг 28 сантиметра. Задната част на главата е черна, а бузите са на бели и сини петна. На гърба и крилата има червени пера, докато коремът и гърдите са бледожълти с черен кант. Опашката е синкаво- зелена. Наблюдава се в откритата савана на Австралия.

Разпространение и местообитание на папагал розела

Розелите са местен вид в Австралия и близките острови, където обитават гори, земеделски земи и крайградски паркове и градини. Те са ограничени в крайбрежните планини и равнини и отсъстват в пустинята.

Въведените популации са утвърдени и в Нова Зеландия и на остров Норфолк.

Поведение на папагал розела

Папагал
Снимка: Lindell325/pixabay.com

Розелите се хранят със семена и плодове, като държат храната си с крака. Обичат да се къпят в локви вода в дивата природа или в плен. Често се почесват по главата с крак.

Подобно на повечето папагали гнездят в кухини на големи дървета в залесени райони. В гнездото женската снася няколко яйца, които мъти само тя около 21 дни. Мъжкият в това време храни женската, както и известно време след измътването на малките. Пилетата са покрити първоначално с бял пух, след около 5 седмици започват да им поникват пера.

Хранене на розела

В дивата природа розелите имат много богато меню. Те ядат семената на почти всички видове треви, цветя, ядки, плодов сок, евкалипт и акация, включително насекоми и техните ларви.

В плен се хранят с готови храни, които се приготвят фабрично. Също така може да им се дават пресни плодове, зеленчуци, както и кълнове.

Нуждаят се постоянно от прясна вода, както и от чист пясък и минерални добавки.

Отглеждане на розела

В края на ХІХ век австралийският папагал розела се утвърждава като търсен домашен любимец от птичето царство. Това се дължи на нейната изумителна досетливост и ведър нрав. Съчетани с красиво оперение във всички цветове на дъгата, като и неочаквани нюанси я превръщат в много атрактивен питомец във всеки дом.

По най-често задаваният въпрос за говорните умения на папагалите, розелата не е сред първенците. Тя не може да се нарече оратор като говорещи папагали Голям и Малък Александър, папагал монах или Ара, но все пак може да научи отделни думи, фрази или мелодии.

Розелата е подходяща за обучение, защото е интелигентна птица и ако бъде спечелено нейното доверие, тя показва завидни възможности.

Този вид папагал живее средно около 20 години, но много често достига до 30-годишна възраст, през което време е способен да дари хората, които го отглеждат, с незабравими моменти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest