Miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Папагал Александър

Папагал Александър

Папагал Александър
Снимка: manfredrichter/pixabay.com

Когато става въпрос за папагали, хората винаги най-напред проявяват интерес по въпроса дали могат да говорят и дали са пъстроцветни. И по двете изисквания папагалът от вида Александър е на челните места. Той е изключително интересно оцветен и много бързо и лесно запаметява думи.

Поради тази си способност папагалът Александър има богат речник, а освен това е поразително красив. Не е чудно, че е сред най-търгуваните видове, следствие на което е застрашен в родните му местообитания, въпреки че навсякъде има забрани за износа и търговията с този вид.

Защо папагал Александър и колко са Александровците в рода пъстри папагали?

Класификация и етимология на папагала Александър

Под името папагал Александър често се разбират два вида, разговорно наричани малък и голям Александър. Отделно по-малкият от двата вида има и други популярни названия, като Крамеров папагал, известен и като малък Александър. У нас Крамеровият папагал се нарича още и малък огърличен папагал и зелен Александър, докато големият няма толкова популярни имена и се нарича основно папагал Александър. Прието е като представител на вида Александър да се взима само птицата известна като голям Александър.

Папагал Александър има латинско название Psittacula eupatria, наричан също папагал Александрина. Той е средно голям папагал от род Psittacula от семейство Psittaculidae.

Носи името на Александър Велики, който пренася много птици от провинция Пенджаб до различни европейски и средиземноморски страни, където са високо ценени от кралски особи, аристократи и военачалници.

Александринският папагал има свои диви популации в Испания, Англия, Белгия, Холандия, Германия, Турция, Саудитска Арабия, Бахрейн, Катар, Обединените арабски емирства, Иран, Хонконг, където живее заедно със своя близък роднина Крамеровия папагал, наричан малък Александър.

Този вид е описан за първи път от френския биолог Брисон през 1760 година. Карл Линей пише за него в 1766 година и го преименува в сегашното му название Psittacula eupatria.

Името на рода Psittacula е умалително от латински и означава просто папагал, а eupatria идва от две гръцки думи със значение на кладенец и спускане.

Изследванията върху вида голям Александър показват, че той се е отклонил от общата родословна линия, която има с Крамеровия папагал и Маврикийския папагал преди около 5 милиона години.

Как изглежда папагалът Александър?

Папагал Александър е един от най-големите папагали, с размери от 56 до 62 сантиметра от върха на главата до върха на опашката и тегло от 200 до 300 грама. Опашката на папагал Александър е дълга от 28 до 35 сантиметра.

Той е предимно зелен на цвят със светло синьо-сив блясък по бузите и тила. Има жълто-зелен корем, червени петна по раменете и масивен червен клюн с жълти върхове.

Видове папагал Александър
Снимка: Kolbatinger/pixabay.com

Горната част на опашката преминава от зелено нагоре в синьо по-надолу и е жълта на върха. Долната страна на опашката е жълта.

При възрастните птици се наблюдава полов диморфизъм. Възрастните мъжки имат черна ивица през долната страна на бузите и розова лента на тила. Възрастните женски нямат тези оцветявания. Младите птици приличат на възрастните женски, но опашките им са по-къси. Те добиват оперението на възрастни папагал, когато навършат 18 месеца и най-късно до 30- месечна възраст. Тези промени може обаче да се случат и на 12 месеца, както и на 36 месеца. Тъй като варирането в съзряването е в доста широк диапазон, определянето на пола е сигурно чак след 3-годишната възраст на птицата.

Видове папагали Александър

От вида голям Александър има 5 подвида. Те са на база географско разпространение.

- Psittacula eupatria eupatria е номиналният подвид, който е разпространен в източна Индия до Андхра Прадеш и Шри Ланка.

- Psittacula eupatria avensis - Индобирмаски голям Александър - от североизточна Индия до Мианмар.

- Psittacula eupatria magnirostis - на Андаманските острови.

- Psittacula eupatria nipalensis - Непалски голям Александър - в източните части на Афганистан, Пакистан, северните и централни части на Индия, Непал, Бутан до североизточна Индия.

- Psittacula eupatria siamensis - Лаоски или Сиамски голям Александър - Виетнам, Камбоджа, Лаос, северните и източните части на Тайланд.

Поведение на папагала Александър

Александровият папагал на свобода живее в гори, сред земеделски земи и мангрови гори на височина до 900 метра. Движи се на ята, за да търси храна и може да причини големи щети на узряващите плодове и зърнени култури. Обикновено папагалите се движат в малки групи, но където храната е в изобилие и има добри места за нощуване те се събират и в големи групи.

На свобода той издава различни звуци, като звънене, тракане и подобни на кликане, които са по-дълбоки и сурови, отколкото на малкия зелен папагал. Когато е уплашен, пищи силно. В плен имитира човешките гласове, подобно на всички говорещи папагали.

Размножаване на папагала Александър

Папагалите Александър се размножават от ноември до април в родния им ареал. Гнездят в хралупи по дърветата, но използват и дупки в дървета, както и пукнатини в сгради.

Женската снася 2 до 4 бели яйца с овална форма и големина от 27 до 34 милиметра. Инкубационният период е средно 24 дни. Перушината на малките изниква към седмата седмица от живота им. След размножаването на александровите папагали, пилетата се хранят от родителите до навършване на 3-4 месеца.

Зелен Александър
Снимка: furbymama/pixabay.com

Хранене на папагала Александър

В дивата природа този красив папагал предпочита семената, ядките, дребните плодове, пъпките на цветчетата, самите цветчета и нектарът на цветята. Той е вредител в градината, тъй като напада зърнените посеви и ориза и царевицата.

В плен добрата храна за папагала Александър за него включва миксове от разнообразни семена, сушени плодове и зеленчуци, зрънца, ядки, които са характерни и за храната му в естествена среда.

Значение и опазване на папагал Александър

Папагалите Александър са популярни и желани домашни любимци поради дългия им живот в плен, игривото поведение и способността им да имитират човешката реч. Смята се, че Александър Велики е отглеждал такъв папагал като домашна птица. Този вид е много търсен по пазарите в Индия. Включен е в списъка на застрашените видове заради застрашителния му спад в популацията, породен от загубата на местообитания, преследвания и нелегален износ. Търговията с него е забранена, но може лесно да се намери на пазара.

Продажбата на вида е забранена и в Пакистан на Лахорските пазари се предлага съвсем свободно. Очевидна държавните институции в двете страни не успяват да отделят достатъчен ресурс за опазването им.

Няколко интересни факта за папагал Александър

В Акропола Пергамон, близо да съвременна Бергама, Турция се намират елинистични останки на мозаечен панел, изобразяващ папагал Александър, датиран от средата на ІІ век преди Христа.

Държаните Шри Ланка, Виетнам, Тайланд, Монголия и Иран са издали пощенски марки, изобразяващи папагал Александър.

Интересен е темперамента на папагала Александър. Папагалите от този вид са доста шумни птици и гласът им се чува на километър разстояние, затова не са подходящи за живот в апартамент заради близостта със съседите.

Видът е много активен и обича водата, лесно възприема и нови храни.

Папагалът Александър живее 40 години средно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest